Trevligt Riksmästerskap

I helgen var Ulrik och jag i Göteborg, på RM i WE. Arrangörerna hade valt att flytta tävlingarna från själva anläggningen till deras utebana i Delsjön eftersom de några veckor innan tävlingarna hade hästar med feber. Nu visade det sig inte vara något allvarligt och karantänen hävdes veckan innan. Men med alla förberedelser gjorda hölls ändå tävlingarna på utebanan, och det funkade utmärkt trots en del regn. Underlaget höll fantastiskt bra och på söndagen var det en hel del publik där.

Vi valde ju i år att bara ha RM på en nivå i varje åldersklass – den högsta nivån. Tyvärr blev det inga anmälda juniorer eller Young Rider till sist, så den enda RM-klassen var seniorernas, som gick i svår klass. Däremot fanns det öppna klasser från Lätt B och uppåt, och även en juniorpokal-klass i Lätt B. Till seniorklassen var det sju anmälda, men en ryttare blev sjuk så sex kom till start. Det är ändå inte så illa tycker jag. Och kampen i svårklassen blev tuff och spännande!

Dressyren gick på lördagen. Det var tuff konkurrens, det var inte många poäng som skilde ryttarna åt. Åsa Cidh slutade på första plats, tätt följd av Johanna Nygren och Mia Säwe.

På söndagen var det först dags för teknik, och sen speed. Cecilia Hansson hade ritat en tekniskt svår bana som krävde hög kvalitet i galoppen från start till mål och hög precision i ridningen. Även banorna i Lätt A och Msv klass var tuffa, och jag tror de ryttarna ställdes inför något av det svåraste de har ridit. All ära till dem som tog sig runt! För svårklassryttarna som ju tävlade om en mästerskapstitel kändes det utmanande och spännande med en så svår bana. Dessutom visade det sig att banan också var mer tittig än man kunde tro vid första anblicken.

Det gjorde att resultaten skakades om rejält. När speeden var klar var det klart att det stod mellan Mia Säwe och regerande mästaren Johanna Nygren. Mia tog ringen och Johanna missade den, skulle det bli avgörande?

Nu blev det inte det, Johanna red såpass snabbt att hon red in de missade tio sekunderna med marginal och hon tog alltså hem sin tredje RM-titel med Mia bara en poäng efter.

För oss i publiken bjöd årets riksmästerkap på en trevlig upplevelse, trots en del regn. Arrangörerna hade ansträngt sig och verkligen sett till att publiken skulle trivas. Tävlingarna hade fritt inträde men vi valde att köpa VIP-biljetter. Det var också ett trevligt grepp  – för en hundralapp fick vi en lite lyxigare upplevelse med låneparaplyer, bangång med banbyggaren, fri tillgång på varmt kaffe och mycket annat. Dessutom bjöd ju ryttarna på en riktigt spännande tävling, med hög kvalitet på ridningen på en utmanande bana – en god sportupplevelse helt enkelt!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *