Smidig fålla

Jag fortsätter att utveckla vår WE-hinderpark med hinder som i första hand är enkla och smidiga att hantera, bygga med och bygga undan. Dessutom ska de vara hyfsat oömma och kunna stå utomhus så vi inte behöver bära dem så långt. Det nyaste tillskottet är en fålla. Jag valde att göra den tiokantig för att få en så rund känsla som möjligt. Den är alltså gjord av 10 papperskorgar från IKEA, för 19 kr styck. Mellan papperskorgarna hade jag tänkt ha rundstav av lite grövre dimension, men det var dels svårt att få tag på i bra längder, dels blev det väldigt dyrt. I stället valde jag budgetalternativet, PVC-rör, 12 mm i diameter. Rundstavar hade blivit både stabilare och snyggare, men samtidigt betydligt tyngre att bära och mindre vädertåligt, förutom då det höga priset. Rören kostade 20 kr styck, så hela fållan landade på precis under 400 kr. Rören är 3 meter långa och fållan får en diameter på ca 8 meter. Jag kommer troligen köpa en uppsättning rör till för att kunna göra en mindre fålla, med ca 6 m i diameter med samma papperskorgar.

Jag räknade ut vinklarna i en tiohörning och mätte omkretsen på papperskorgarna, längst ner mot botten. Utifrån det räknade jag ut hur långt jag skulle ha mellan hålen för pinnarna. Det är förstås mycket enklare att mäta avståndet än att mäta vinkeln när man borrar. Jag hade ett borr på 12 mm till min glädje! Rören sågade jag av i rätt längd med en fogsvans och spraymålade svarta. Eller svartflammiga kanske är mer med sanningen överensstämmande, men flammigt är också en färg.

Även om vinklarna är uträknade och stämmer någorlunda är det lite pilligt att sätta upp fållan så den får rätt form. väggarna i papperskorgarna är ju inte tillräckligt tjocka för att pinnarna ska hamna i en fast vinkel, utan det går att vinkla dem en hel del. Därför är ett snöre i rätt längd för cirkelradien till hörnen en bra sak att ha. Jag har satt distansisolatorer i ändarna så jag kan köra ner den som sitter i mitten av cirkeln i marken och sen gå utmed cirkelns omkrets med den andra. Papperskorgarna ställs alltså ut på ett rörs avstånd mellan varandra på omkretsen. Sista sidan lämnas öppen, så det går åt 9 pinnar totalt. Är jag riktigt ambitiös sätter jag in ett runt bord i mitten också.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *