Häst lämplig för WE

Jag ser allt oftare att det i hästannonser står att hästen är lämplig som WE-häst. Ibland har den startat eller i alla fall tränat WE. Ibland är motiveringen att den är helt orädd för nya saker. Men vad är egentligen en bra WE-häst? Vilka egenskaper gör en häst särskilt lämpad för WE?

För det första anser jag att de flesta hästar har ganska goda förutsättningar att bli ”bra WE-hästar”. Det är helt enkelt så att WE kräver mångsidighet och en stor mängd egenskaper – en del till och med motstridiga. Det gör att de allra flesta hästar har egenskaper som gör dem lämpade för WE – och ofta även andra egenskaper som ni som ekipage behöver lägga en del arbete på. Det var roligt att se variationen på hästar som deltog på VM i München i våras. I det svenska laget hade vi en lusitano som är ponny, en lusitano som är liten häst och en kallblodstravare. Bland ekipagen på toppnivå i Sverige finns det dessutom flera svenska halvblod. Från andra nationer deltog hästar av många olika sorter. Minst var en engelsk c-ponny, störst var en häst på 180 från Danmark. De tävlar alltså mot varandra, i samma klass, på samma bana. Det görs inga förändringar i banan för att kompensera för storleksskillnader.

För hästar som ska gå höga klasser med bra resultat är att det är en fördel om de har god förmåga till samling, har en riktigt bra galopp som de kan korta och länga och att de kan vara både explosiva och lugna på kommando. För att hävda sig internationellt i speedmomentet krävs det idag dessutom en häst med bra acceleration. Sträckan mellan hindren är så kort att du måste komma upp i maxhastighet riktigt kvickt för att kunna tävla med de bästa.

För den som vill rida WE på lättklassnivå är det sällan hästmaterialet som står i vägen. Här är det snarast hästens utbildning och grundridning som är det viktigaste för att nå framgång. Har du en häst som är lydig för hjälperna, liksidig, manövrerbar och som du klarar av att göra rena övergångar mellan gångarterna på har du mycket goda förutsättningar att nå framgång i lätt klass.

Startsträckan för att komma till tävling är förstås kortare om hästen är orädd av sig. Då kan du lägga mer tid på utförandet av hindren och mindre på ”miljöträning” – men de flesta hästar accepterar hindren rätt snabbt om du tränar på ett bra sätt. Det kan också vara enklare i början att ha en häst som är lugn och trygg än en som är mer på tårna – men det allra viktigaste är förstås att ha en häst som passar dig som ryttare och som du trivs bra med.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *