Tandvård

Xipo och Grao har varit hos Catharina på Svedala veterinärpraktik och fått tandvård idag. Det är verkligen praktiskt att ha två hästar som är så lätthanterade och smidiga att jag kan åka med två i taget. Idag fick jag sällskap av Monica vilket gör det hela roligare – men det är inga problem att hantera båda själv. Grao var skeptisk till att bli stucken och kollad i munnen, men till sist hade han fått tillräckligt med lugnande för att släppa fokus på allt som hände runtomkring. Tur var det, för han hade lite i munnen som behövde fixas – ett vågbett och några vassa kanter och lite tandsten. Catharina konstaterade att han hade ett fint bettläge och såg bra ut där. Jag håller ju förstås koll själv också, men det är mycket lättare att se ordentligt med sederad häst och munstege. Jag fick dessutom känna själv i munnen både före och efter behandling, det är bra att veta hur det ska kännas.

Xipo var väldigt fin i munnen, det var bara någon liten vass kant som behövde slipas på honom.

Däremot tycker han inte att det är hans värdigaste ögonblick och det är lite taskigt att hala fram kameran då. Hos veterinären får man alltid med sig värdefull kunskap. Det jag har med mig från dagens besök är att en peang är bra att ha i bilen, för då kan du ta bort löv ur fläkten om det börjar låta jobbigt där.

När hästarna fått lugnande får de alltid ljummen mash med mycket vatten i när de vaknar till. Xipo visade sig vara helt inkompetent på hur man äter mash. Han tror man ska lapa.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *