Mer november än vanligt

Jag har ju kallat Skåne för landskapet med fyra november, och nu känns det som det är november i kubik. Tidigare år har jag pumpat ur regnvattnet en gång från gödselplattan, i år har jag redan gjort det tre gånger – och nu är det så fullt att jag nog blir tvungen att ta fram pumpen från vintervilan i frostfritt utrymme och pumpa en gång till.

Ridbanan klarar sig ändå relativt bra, men vi har hävertat ut rätt många liter, och diket nedanför är fullt. Rasthagen har ett decimetertjockt lager av blöt lera, och vid grinden till skogshagen är leran ännu djupare. Vi har tack och lov spolspilta med varmvatten, så hästarna får dagligt fotbad när vi tar in dem.

Amelia och Xipo går i skogshagen, och de har fullt upp med att gå nere i skogen och leta gräs, sly och annat att äta. Så här års äter de ju även nässlorna, det är toppen. Grao och Arno går i rasthagen. De har en halmbal att tugga på, något de uppskattar massor.

Idag fick alla hästar gå in två timmar mitt på dagen för att hovslagaren kom. När jag skulle plocka in dem såg jag två vildsvin på den plöjda åkern, kanske 100 m från mig och 60 m från hästarna. Hästarna verkade inte särskilt besvärade, så jag tror att de sett dem förr.

De sista dagarnas stormbyar har gjort att magnolian på innergården till sist släppt sina löv. Det känns som om det är dags, till helgen ska den få ljusslingan på sig. Det är även dags att klippa ner vinrankan i växthuset, den ska få sig en rejäl beskärning i år, och om temperaturen lägger sig under 5 grader som prognosen säger ska jag nog så morötter och palsternackor också.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *