Landskapet med fyra november

Klimatet här i sydskåne har en hel del fördelar. Vi slipper till exempel längre perioder med tvåsiffriga minusgrader och alla besvär det för med sig. Vi har inte heller några större snöproblem – även om det drevar upp rätt bra när det blir snö och blåst. Eller rättare sagt, det drevar upp bra när det blir snö – för blåser, det gör det. Under de fyra vintrar vi nu har bott här har det inte heller blivit någon tjäle. Det gör att våren kan komma tidigt, vintern är föredömligt kort. Här har redan vintergäcken visat sig till exempel.

Man kan säga att vi har fyra november istället för november, december, januari och februari som de har på andra ställen. November kan vara kallt och snöigt, men mest av allt är det en mörk, blöt och lerig månad. Nu har vi klarat av nästan tre november och är på väg in i den fjärde. Hagarna är söndertrampade. Nu har det varit en period utan nederbörd, men med hög luftfuktighet och dimma. Trots det har det torkat upp lite. Nu tittade jag på prognosen för nästa vecka och det ska bli regn, regn och regn. Det vill säga lera, lera och lera.

En sak har vi i alla fall varit noga med – vi ska inte ha lera på gårdsplanen eller utanför dörrarna. Där är det tack och lov välgrusat och bra. En annan bra sak är att vår ridbana fungerar så bra. November är tråkigt, men det är sällan ridbanan inte funkar i november – särskilt inte om den är väldränerad. Nu ska jag bita ihop och genomleva den kortaste och sista novembermånaden – sen är det mars, och här är det en vårmånad. Jag lägger upp en pausbild medan vi väntar.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *