Fågelrikt

Jag har haft en intensiv arbetsvecka, där jag har hållit kurs i Stockholm. Det är så skönt att komma hem till gården och alla djuren! Idag började vi med att åka och köpa färskt bröd och ha en härlig helgfrukost. Sedan var planen att åka till Vomb och få en riktigt härlig ridtur i skogen. Synd bara att det regnade så mycket. Vi kollade prognosen och bestämde oss för att sikta på att vara i Vomb strax efter 12 istället, då skulle det vara uppehålll några timmar. Vår plan visade sig fungera utmärkt. Vi fick inget regn på oss på hela ridturen, förutom allt som dråsade ner från träden när man red under grenarna då. Däremot började det regna ganska ordentligt nästan exakt när vi hade lastat in hästarna och var klara.

En bit in på ridturen fick vi se något mäktigt. Två kritvita ägretthägrar lyfte precis framför oss! Det är ju en fågelart som tidigare varit mycket sällsynt i Sverige, men som har blivit vanligare de senaste åren. De är ändå fortfarande rätt ovanliga att se, och jag har troligen bara sett en vid ett tillfälle innan, för ett år sedan ungefär. Jag skriver troligen, eftersom det då var en ganska osäker bestämning på mycket långt håll. Den här gången fanns det inget osäkert alls, vi såg dem nära och tydligt.

När vi kom tillbaka till släpet såg vi en jättestor flock stora fåglar på hög höjd. Jag var nästan säker på att det var tranor, och med hjälp av min app för fågelljud, BirdNET, fick jag det bekräftat.

Så här års när det börjar bli mörkare och regnigare och allmänt tråkigare är det så värdefullt att få de här härliga skogsturerna tillsammans med våra hästar. Även idag visade de att det finns både Landrover och Maserati i dem – även om Grao ibland glömmer att stänga av Maseratin när han plockar fram landrovern!

2 kommentarer

  1. Hej Kajsa, ville bara försäkra mig om att du fick höanalysen. Jag har ju en mailadress som lätt sorteras som skräppost…(dags att byta eller börja använda jobbmailen kanske?)
    I vilket fall. Stort tack för hjälpen!!!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *