Övergångar och utvärdering

Jag använder appen Equilab relativt flitigt. Jag tycker det är rätt intressant att se hur min uppfattning av ett ridpass stämmer med de objektiva fakta som appen samlar in. Särskilt intressant tycker jag uppgifterna om gångart, övergångar och vilket varv jag rider i är.

När det gäller gångart finns det dokumenterat på tre olika sätt. Två är uppdelade på tid – dels får jag reda på hur mycket tid jag ridit totalt i varje gångart under ett pass och dels får jag en tidslinje över passet som har färgmarkeringar för gångarterna. Den tredje är en karta med sträckan jag ridit, med olika färg för gångarterna på samma sätt.

En intressant reflektion som jag gjort när jag jämför dessa diagram är att det är lätt att överskatta hur mycket tid jag har travat och framför allt galopperat. Har jag däremot ridit ut och kan titta på sträckan tycker jag att bilden stämmer bra med min upplevelse. Det är kanske inte jättekonstigt. Om jag har skrittat, travat och galopperat lika långa sträckor på ett pass har jag ju lagt betydligt mer tid i skritt än i galopp, eftersom galoppen tar mig samma sträcka mycket fortare. Även på ridbanan är det förstås så, även om det är svårare att se på ett diagram. Detta har fått mig att inse att vi troligen har lättare att uppfatta sträckan vi tar oss fram än vilken tid den tar.

Diagrammet som visar gångarter genom passet gillar jag nog särskilt mycket. Det här ovan är från ett pass med Arno från i våras – ett ganska vanligt pass anpassat för en fyraåring.  Jag inser att jag sällan rider särskilt länge i samma gångart – undantaget ett längre pass i skritt i början och slutet. Det blir med andra ord ganska ”randigt”, och varje rand markerar ju förstås en övergång. Dels är ju övergångarna i sig stärkande, så bara det är förstås bra. Sen gillar jag att hela tiden stämma av att jag verkligen kan byta gångart på ett bra och balanserat sätt. Har jag kvar samma lösgjordhet om jag byter gångart? Kan jag fortsätta i en rörelse men i en annan gångart? Kan jag göra rena övergångar som är i balans? Upplever jag att det är lätt för hästen att gå från en gångart till en annan eller behöver han anstränga sig eller ändra på något?

Det är faktiskt inte heller så stor skillnad på om jag rider en yngre häst som Arno eller en äldre som Grao – men jag har förstås betydligt högre krav på kvalitet och jobbar en hel del tuffare med en äldre häst än en yngre.

 

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *