Födelsedagsutflykt till Själland

wp-1465241273600.jpg

Igår firade vi Ulriks födelsedag. När vi firar födelsedagar gör vi det oftast med en utflykt. Igår valde vi att åka över den stora bron till utlandet. Vi preparerade en utflyktskorg med smörgåsar, croissanter och smaskiga wraps. Första anhalt var ett mikrobryggeri utanför Roskilde. Där fick vi smaka öl som till och med jag som inte gillar öl tyckte var god!

wp-1465241324702.jpg

Nästa stopp var Vikingaskeppsmuseet i Roskilde. Där finns fem bärgade skepp från vikingatiden, två handelsskepp, två stridsskepp och en fiskebåt. Dessutom har de ett båtvarv där de rekonstruerar vikingaskepp och andra båtar. Det var kul att först se resterna av de gamla skeppen och sedan rekonstruktionerna som låg i hamnen. Det stora långskeppet som är avsett för 65 krigare fick man till och med gå ner i. På bilden provar Ulrik en av rodd-platserna. Vi konstaterade att man blir tvungen att hålla sig på sin plats, sittandes eller liggandes, under hela resan. Från Danmark till England tog det tre dagar, till Grönland tre veckor och till Medelhavet två veckor.

wp-1465241289103.jpg

Efter det fortsatte vi till Själlands Odde. I hamnen såg vi bland annat denna båt med en tunna som utkiksplats uppe på masten. Vi funderade en hel del på hur man tog sig dit eftersom stegen slutar under tunnan, men konstaterade att den troligtvis har en öppningsbar botten. Det är nog ändå ett balansstycke ute på sjön…

Middag åt vi på Millers Café i Holbaek. Ulrik åt hamburgare – jag gissar att det kommer bli ett blogginlägg av det! Jag åt en oxeködssanwich som var jättesmaskig. Till efterrätt blev det belgiska våfflor med italiensk glass på ett annat kafé – jättegott!

wp-1465241302320.jpg

Vi gillar ju att köra runt på småvägar och vi såg rätt stora delar av Själland på det sättet idag – det finns mycket gott om pittoreska små byar. Vi konstaterade även att en del danskar börjat med svart ensilageplast och funderade på om det har en funktion – genom att det höjer värmen så påskyndar det jäsningen? Eller så är svart helt enkelt det nya rosa.

wp-1465241336859.jpg

Hemma växer och mognar det – snart har vi jordgubbar på friland!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *