Vikten av att länga ut formen på den iberiska hästen

Dressage Today har mycket bra artiklar, även sådana som riktar sig till oss som rider dressyr på iberiska hästar. Den här artikeln känner jag dock är tillämplig oavsett ras – men precis som de skriver är det kanske extra viktigt för oss som har hästar som har lätt för samling och som trivs i den lite kortare formen. Jag tycker att jag får mycket mer ryggverkan om jag arbetar med att länga ut formen och sen samla ur det – även om jag har en häst som har stor egen talang för samling.

Ni som följt min och Graos träning vet att det där med att stretcha ut överlinjen, länga ut halsen framåt och arbeta med egen balans är något vi arbetat med ända från början. Det har inte varit ett lätt arbete, men nu tycker jag att det börjar ge riktigt bra resultat – det var inte minst vår sista lektion innan vilan ett bevis för. Det har varit ett långsiktigt arbete, där jag för något år sedan var glad om jag kunde länga ut formen några centimeter. Idag kan jag mer, men det är ännu inte klart.

För några år sedan infördes ju olika typer av längningar av formen i framför allt Lätt A-programmen. Även om de är väldigt svåra att rida, och ännu svårare att bedöma, är det en bra signal till ryttarna tycker jag. Detta måste funka, även på en tävlingsplats med nerver och allt.

I artikeln nämns även serpentiner och att flytta sidvärts utåt på båge. Det är något jag arbetat mycket med, och kommer lägga ännu mer tid på. Precis som de äsger är de böjda spåren bra för att länga ut formen med bibehållen kontakt på ytter och för att etablera samverkan mellan inner skänkel och ytter tygel. Serpentiner är också en övning som förekommer flitigt i de lättare dressyrprogrammen, och de är både avslöjande och utbildande. Jag rider gärna serpentinerna som de är i Lätt C:2, med skrittsteg i övergångarna – även på hästar som är mer utbildade än så. Fungerar de bra och hästen kan böja lika åt båda håll och göra balanserade övergångar till skritt och sen trav igen med god takt och jämn form – då är förutsättningarna för fortsatt arbete goda. Sen kan jag variera serpentinerna med t ex volter i bågarna, minska i bågen och länga några steg rakt över medellinjen, bibehålla traven men trampa till några steg när jag passerar medellinjen och så vidare.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *