Vi går noga

Igår åkte Grao och jag till veterinären för det årliga vaccinet. Det är verkligen smidigt att svänga över till Svedala Veterinärpraktik och få hästen vaccinerad i släpet, och 320 kr för influensavaccin är verkligen inte dyrt heller. Grao tycker det är lite läbbigt att bli vaccinerad i släpet, men med kunnig personal som tar det försiktigt går det riktigt bra.

På grund av vaccinet igår valde jag att rida ett lugnt pass idag. Jag tycker det går att få riktigt bra resultat även på pass helt i skritt, eller som idag, skritt och lite trav. Nyckeln heter noga. När jag jobbar i skritt hinner jag med att vara riktigt riktigt noga. Jag kan styra varje fot för sig, reglera formen tämligen exakt och hela tiden säkerställa att jag har precis rätt respons på hjälperna. Det kräver en hel del koncentration från både mig och hästen, vilket är utmärkt träning det med.

Jag red en hel del serpentiner. De har flera fördelar. En är att vi täcker hela banan – Grao är fortfarande tittig på en del ställen på banan, i en serpentin får vi utmana det och komma från lite olika vinklar hela tiden. En annan är förstås de ideliga varvbytena. Jag kan verkligen fokusera på att ha jämn drivning från båda bakbenen in i båda tyglarna oavsett varv. En tredje fördel är att jag måste titta och planera vägen för att få bra och jämna bågar. Det går inte att bara slentrianfölja ett spår.

I början fick jag jobba en del med spänningar och tittighet men ganska snabbt var Grao med på hela ”gå noga-grejen”. Jag hoppas att det här arbetet hjälper oss att hitta fokus även när det finns saker att titta på t ex på tävlingsbanan.

Just nu är vi inne i den värsta kastanjefällarlövperioden. Det innebär att vi måste blåsa eller räfsa banan innan varje ridpass. Det är trist, men det funkar rätt bra när banan är helt slätsladdad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *