Träningsglädje

Det är roligt att träna och sällan känner man sig så nöjd och tillfreds som när träningen visar sig ge resultat också. Idag har Grao och jag varit hos Paulinda och tränat. Det var ett tag sedan sist, men vi har varit flitiga under tiden. Förra passet kom vi ju fram till att jag ska jobba mer med förvända galoppen och stabiliteten och bärigheten på bakbenen i galoppen. Idag kunde Grao och jag redovisa vår läxa, och det visade sig att vi dessutom fått den effekt vi ville uppnå med träningen – att bytena åt höger blir bättre. Vi hade faktiskt inte ett enda orent byte eller byte med rumpan i luften idag. Vi fick ett med en liten studs innan och ett där rumpan var något högre än framdelen, men fullt godkända byten. Resten var inte bara godkända utan till och med riktigt bra! Däremot missade jag något vänsterbyte på grund av slarvig ridning när jag blivit för glad för att högerbytet funkade. Slarvigt av mig, ingen skugga över Grao alls.

Samma gäller faktiskt lite med högerbytena nu med. Grao har ju haft svårt för dem, men nu är det i princip helt avgörande att jag rider bra. Gör jag det så har han inga problem. Jag har lagt mig till med lite olater som jag måste bort ifrån. Jag får inte ”byta med hela kroppen” utan jag måste fokusera på att sitta helt still, rida rakt och bara ge byteshjälp med skänkeln. Grao tänker träna matte på det till nästa gång så vi kan få resultat där med.

Större delen av lektionen ägnade vi åt att rida igenom Msv WE dressyrprogram, i två bitar – först galoppdelen, sen travdelen. I och med att högerbytena fungerade kändes det som om programmet funkar rätt bra nu. Ryggningar och bakdelsvändningar är klockrena, travökningen riktigt bra och de svåra delarna i galopp sitter som de ska. Till och med uppridningen som vi haft lite svårt för blev bra. Det enda moment som inte blev riktigt som vi vill är slutasaxen i trav. Grao har lätt att få baken före och jag har svårt att låta bli att knuffa den före. Det gör att vi tappar lite tempo, riktning och flyt. Jag måste fokusera på att inner fram rör sig och att ha böjningen mer än tvärningen, då blir det bättre. Det ska vi fortsätta jobba med. Jag har ju under hela vintern tränat väldigt lite i trav och mycket i galopp, men nu får vi nog öka mängden trav något för att få till detta.

På det hela taget är vi mycket post-tränings-nöjda, både Grao och jag just nu. Och Grao vet precis vad han ska träna matte på till nästa gång hälsade han Paulinda när vi avslutade.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *