Partytrick och goda grunder

Vintern är en träningsperiod då det är perfekt att jobba med de goda grunderna. Samtidigt är vintern rätt tråkig, och då piggar det upp med lite partytrick. Det är den grundfilosofin vi tränar utifrån just nu, och igår var vi hos Olof och jobbade med båda delarna.

Vårt första och viktigaste partytrick att träna på under den här vintern är ju galoppombytena. Jag förklarade för Olof hur jag tänker – jag ser arbetet som tvådelat. Den ena delen handlar om att få honom att fatta vad han ska göra på hjälpen. I det arbetet rider jag gärna framåt, ser till att han får utrymme att byta utan att bli kort i bytet. Jag ser hellre ett större byte med mindre kontroll i början. Kvaliteten är underordnad, och jag tycker till och med att det inte är någon katastrof om det blir orent. Det löser sig med tiden. Den andra delen är att arbeta med galoppkvalitet och styrka och att få honom lätt i fronten. Men till en början kopplar jag inte ihop detta. Olof tyckte resonemanget kändes helt ok och att det nog kan passa för mig och Grao. Jag har ju inte 10 000 byten i kroppen utan måste jobba utifrån de förutsättningar jag har och han trodde att detta kan vara en väg som fungerar för oss för att nå målet.

Jag fick börja att göra några byten, och Olof tyckte vi var ganska rätt på det även om det inte blir helt rätt hela tiden. Jag fick testa att rida i förvänd på spåret och vända upp i förvänd ungefär på medellinjen. Därifrån rider jag skänkelvikning ut mot spåret och lägger ett byte precis när jag når spåret. Det funkade riktigt bra från vänster till höger, som ju är vårt svåra byte. Åt andra hållet hade vi svårare, men efteråt kom jag på att det ju normalt är vårt lätta byte – alltså kan det vara rimligt att fortsätta öva det på vanligt sätt men använda den här metoden just för det svåra där den hade stor effekt.

Sedan arbetade vi med galoppkvaliteten. Kvällens aha kom när Olof sa till mig att inte försöka samla med ländryggen och bäckenet, det trycker ner och låser frampartiet. Istället ska jag vinkla bäckenet åt andra hållet och liksom kuta lite och arbeta med magmusklerna. Det gjorde att jag upplevde det som om stora delen av låren kom loss från sadeln och det skapades ett utrymme – som en väl välvd rygg och en lyft front fyllde fint. Jag kände snarare på Grao än på mig när jag gjorde rätt, det var häftigt!

Vi avslutade med att göra samma arbete i trav, med stort fokus på takten. När jag fick upp ryggen kunde jag samla eller rida framåt men aldrig mer än att jag behöll takten. Det blev ett fint arbete som jag tror lägger grunden för en bra trav och en bra passage framöver.

Jag fick stressa rätt bra för att hinna hem från jobbet och träna, men det var så värt det, en härlig känsla efter ett bra träningspass är bästa sättet att toppa några intensiva arbetsdagar!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *