Ooops, jag behöver en kür

Jag planerar att Graos och min nästa tävling blir distriktsmästerskapen i Skåne. DM rids på söndagen, men arrangören har även klasser på lördagen. Det är ju ett toppenupplägg för Grao som gillar att göra Samma Sak. Bekymret är bara att det inte finns någon lagom klass på lördagen. Det är ett hopp mellan Lätt B och Msv A. Jag hade egentligen inte tänkt att rida Msv A i år, särskilt inte på tremomentstävling, så jag övervägde ett tag att rida Lätt B. Men det finns nackdelar med det med, förutom det faktum att jag tycker det är fel att gå ner så långt i klass. När förra tävlingen var såpass stabil gick jag alltså in och anmälde mig till Msv A. Ooooops!

Nu måste jag alltså sätta ihop en kür. I WE har vi en ganska speciell typ av kür. Man måste rida alla moment i rätt ordning, men man får själv välja vilka linjer man väljer. Musiken betygssätts men är inte alls lika betydelsefull som i en dressyrkür. Här är det bara ett betyg bland alla andra. Jag tänker att en lagom ambitionsnivå just nu är att välja en skrittmusik, en travmusik och en galoppmusik. Finlir kan jag göra sen, om jag fortsätter att tävla Msv A och Svår. För det är ändå en stor fördel i WE – Msv A-programmet är exakt samma som Svårprogrammet, med skillnaden att man får rida på två händer i Msv A. Det innebär att man kan använda samma program även om man går upp en klass, jättebra!

Men det första som jag behöver fixa är förstås att bestämma mina linjer och komponera ett program där jag, utifrån den begränsade flexibiliteten som finns, försöker visa våra styrkor och underlätta där vi är svaga. Jag har grubblat och ritat lite och hade en idé om vad vi vill göra och hur vi kan ta oss mellan de punkter där vi vill vara vid olika rörelser. Idag var Grao och jag hos Paulinda och vi ägnade hela lektionen åt att putsa och prova programmet. Jag tycker vi fick till det riktigt bra! När jag kom hem ritade jag ner alla linjer och gjorde anteckningar. Nu ska Grao och jag träna in programmet, klocka det så det är lagom långt och eventuellt göra lite finjusteringar. Nästa gång jag kommer till Paulinda ska vi rida hela programmet några gånger och testa att det verkligen är vad jag vill ha, och dessutom finputsa på HUR jag rider det bäst!

Musiken är förstås också kvar att sätta. Jag kommer göra en spellista som jag rider till några gånger för att känna hur bra musiken passar. Målsättningen är att ha musik som är något lite lugnare i takten än vi normalt rider, för att få hjälp av musiken att ta ner energinivån. Min tanke är att rida till jazz, jag Grao är en cool jazzkatt. Det är kanske inte det mest populistiska valet och kan förstås straffa sig, men jag hoppas kunna hitta sånt som passar oss bra och sticker ut lite lagom. När jag hittat musik som funkar bra till skritt, trav och galopp filmar jag programmet och sätter tidskoder där jag vill byta musik. Därefter får jag försöka damma av mina högst brisfälliga kunskaper i musikredigeringsprogrammet audacity och försöka göra snygga mixar/övergångar. Skulle det vara så att jag inte hinner få ordning på musik får man lov att rida utan den också – men då får man en femma på musikbetyget. Jag hoppas ju kunna få liiiite högre med väl vald musik förstås!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *