Olika träningsmål

Jag har funderat lite på olika mål du kan ha med din träning – självklart pass för pass men även generellt. Målbilden ser helt enkelt inte likadan ut för alla. Sen är kanske de flesta inte helt renodlade, men jag tror det är rätt vanligt att vi i alla fall lutar mer åt ett håll.

Det första målet är Rörelseinlärning  – att klara av svåra saker. Att klara av alla de svåraste rörelserna kräver förstås en häst som är smidig och lösgjord, men målet här är att kunna utföra rörelserna i svår klass. Med min första häst Axeline jobbade jag en hel del med rörelseinlärning, vilket gjorde att jag hade glädjen av att få prova på svåra rörelser med henne. Det är förstås något jag har haft mycket nytta av – jag har känt på hur det ska kännas och eftersom jag tog mig dit själv har jag inte så mycket respekt för själva rörelserna.

Nästa mål är Gångartsförbättrande – att få större, mer uttrycksfull gång. Det finns ryttare som verkligen är experter på detta. De kan träna upp medelmåttiga hästar att röra sig som stjärnor och stjärnor att flyga fram. De jobbar systematiskt över tid, men har även förmågan att ta fram det bästa i stunden.

Det tredje målet är Funktionalitet – att kunna göra grejer med precision, en bruksig ridning. Det är ett mål som jag nog glider mer och mer emot. Jag vill inte bara kunna göra ditten och datten, jag vill kunna göra det precis när jag vill och hur jag vill. Rörelser i all ära, men det är precis lika viktigt att kunna ställa och böja exakt så mycket jag vill i varje stund, att sätta fötterna där jag vill, att lägga mig i precis det tempo jag önskar.

Vad säger ni – finns det fler mål som går att skilja ut?

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *