Mindre adrenalin – mer styrka

Dressyrarbetet tillsammans med Grao fortsätter i en ganska positiv anda. Jag upplever att vissa saker som tidigare inte har varit så svårt för honom har blivit det nu, och på träningen igår diskuterade vi vad som har hänt. Olof tyckte inte alls att det var något konstigt, han menade att vi höjt oss en nivå, och nu är Grao nybörjare på den nivån istället för avancerad på den förra. Han har inte riktigt styrkan att gå där jag vill, och då blir det ibland jobbigt och allt ramlar isär.

Tidigare har jag ju inte upplevt brist i styrka, men troligen beror det på att han haft en tendens att gå på en väldig massa fart och adrenalin. Det har gjort att han till synes fixat ganska svåra saker. Nu är han lugnare, mer rakriktad och mer ridbar. Det kräver en helt annan styrka att gå så, och den finns inte riktigt där än. Han försöker, men ibland blir det för jobbigt och då protesterar han. En annan taktik när matte sitter på den jobbiga högersidan är att göra en liten bock så matte kastas upp i luften. Sedan fångar man henne elegant på den bekvämare vänstersidan.

Jag fick också instruktionen att alltid alltid rätta framåt när han drar ojämnt. Börjar jag greja och lossa hamnar han bakom min drivning och vi är helt fel på det. En fördel här är att även om han inte springer som en tok längre så är han väldigt responsiv för drivning. Jag behöver inte göra mycket för att få honom att gå framåt. Det gäller bara för mig att hålla bettet stilla där framme där jag vill ha det, helst ett par centimeter längre fram än komfortzonen, och mjukt fånga upp honom där.

Däremot i högergaloppen fick jag hålla en ganska kort ram, för att inte tappa ut honom och få glapp i högertygeln. Jag ska hålla lika i båda tyglarna, men eftersom det är höger han försöker skapa glapp i måste jag vara extra noga med den. Flyter han inåt är det bättre att jag rättar det med en båge när jag fått tag i honom än att jag försöker kompensera genom att flytta sidvärts. Genom att på så sätt fånga upp jetmotorn som finns i hans bakben fick jag till sist in bakbenen fint under mig. Vi får helt enkelt hålla på så här ett tag, så kommer nog styrkan också och vi kan bli avancerade och erfarna även på det här trappsteget.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *