Mer träning

Idag åkte Grao och jag till Paulinda igen. Målet med träningen var att följa upp det vi gjorde förra gången, med fokus på byten och skolor. Metoden att byta från förvänd funkade ju bra sist, så vi fortsatte på den linjen. Paulinda konstaterade snabbt att det är viktigt att jag har Grao helt rak för att bytena ska bli bra. Har han bakdelen något innanför när vi rider förvänd (dvs sladdar ut lite med den i förhållande till galoppsidan) blir bytet i bästa fall dåligt, i värsta fall orent eller inte alls. Är han rak och har kvalitet i galoppen så blir det däremot riktigt bra.

För att jobba med detta och på sikt få honom rakare och starkare föreslog Paulinda ett par olika saker. För det första ska jag fortsätta att arbeta med förvänd galopp, och se till att jag har en bra galoppkvalitet. Sen ska jag motställa lite mot galoppsidan, samtidigt som jag är noga med att inte låta baken sladda ut när jag ställer. På så sätt får jag honom både mjukare och mer lösgjord samtidigt som han blir starkare och mer rakriktad. Det andra jag ska arbeta med är slutor i skritt. Det hjälper mig både att stärka upp och rakrikta och att få honom mer mellan mina hjälper, på plats liksom.

När vi kom till skolorna i trav insåg vi, båda något förvånade, att de redan är mycket bättre än förra veckan! Framför allt slutorna som vi ju kämpade rätt mycket med fungerade helt plötsligt riktigt bra. Vi hade liksom knäckt koden. Jag fick först rida öppnor och slutor utmed långsidorna, något innanför spåret. Sen fortsatte vi med öppna – halvvolt – diagonalsluta tillbaka till spåret. Det är en jättebra övning där vi kan träna på att ha samma böjning genom alla rörelserna, bara ändra rörelseriktning. En annan nyttig övning som vi ska fortsätta med i både skritt och trav är diagonalsluta – öppna rakt fram – diagonalsluta – öppna, som en trappa ungefär. Det kräver att jag har en böjning runt inner skänkel och att inner skänkel driver framåt i både öppnan och slutan. Jag får passa så han inte rätar ut sig när jag går rakt fram i öppna, där finns en risk att han blir rak och istället går i skänkelvikning.

I morgon är sista dagen på en lång ledighet, det har verkligen varit skönt att få lite tid till vila, reflektion, få saker gjorda och så träna förstås! Den här tiden på året är jobbig, men lite intensivträning och möjlighet att rida i dagsljus har verkligen gjort det lättare.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *