Med fokus på fokus

Efter tandläkarbesöket fick Grao elva dagars vila – en vecka för han var behandlad i munnen och sen ett par extra dagar för att jag nös lite väl mycket – något som troligen handlade om pollen för efter ett par allergitabletter gick det över. Jag tror dessutom att det var ganska bra för honom. Han har inte haft någon längre sammanhållen vila sedan vi var i Åre i början av året och han har tränat bra och gått mycket. Men i söndags var det ändå hög tid att sätta igång igen. Nästa helg ska vi iväg på meeting, så vi måste ju vara i form då! Första passet lät jag honom springa av sig lite på lina innan jag satt upp och sen checkade jag av att han fortfarande var inriden. Det var han. Igår åkte vi till Vomb efter jobbet och red en härlig kvällstur på 11 km, varav ca 3 km galopp. Hästarna tappar ju ingen kondition på en så kort vila och de tyckte det var skönt att få röra på sig ordentligt.

Idag och imorgon är planen korta dressyrpass med fokus på fokus. Just fokus är ju Graos stora svaghet när vi tävlar, och ofta när vi rider utan att tävla också. Han har fullt upp med att hålla reda på saker som inte har med vår ridning att göra egentligen, och då blir det inte särskilt bra. Den andra punkten jag hade planerat att vara noga med idag är att hela tiden ha honom framme för skänkeln. De båda sakerna hänger ganska intimt ihop, men det betyder inte att det är precis samma sak. När han tappar fokus är han sällan framme för skänkeln. Är han däremot framme för skänkeln finns det en bättre ridbarhet även om han tappar fokus. Men han är inte heller helt självklart framför skänkeln hela tiden han har fokus. Med en häst som är energisk och har mycket energi framåt är det lätt att lura sig att tro att det är så, men börjar man skrapa på ytan kommer sanningen fram. Därför behöver vi jobba även med det, för är han framme på skänkeln kommer han gå bättre när han inte har fokus och riktigt riktigt bra när han har fokus. Ett moment när detta blir extra tydligt är travökningarna. Att vi har svårt att få till dem bra är ett tydligt tecken på att han faktiskt inte är helt ärligt framme.

Grao var jätteduktig under dagens pass, både på att ha fokus fast det faktiskt var en del störningsmoment runt banan, och på att vara framme för skänkeln. Allt är inte perfekt, men det var definitivt så bra att jag kunde välja att avsluta redan efter 30 minuter. Jag kommer troligen göra ungefär samma imorgon, och sen får han vila på torsdag. På fredag kommer jag rida ett pass när tävlingsbanorna är öppna på kvällen, och sen är det två klasser lördag och söndag, och rätt så lång resa på det. Vi kommer garanterat vara trötta efter helgen!

När jag skrittade av utmed hagen där Xipo och Ferro gick tyckte Ferro att det var lite festligt att springa lite i hagen och se om han fick fart på Grao. Det hade han fått om inte jag hade påmint Grao om det där med fokus… Ferro däremot visade först upp en trav som gör vilken dressyrryttare som helst grön av avund. Sen övergick han till luftakrobatik som antagligen hade gjort samma dressyrryttare bara grön. Men det är ju bra att han rastar sig själv eller nåt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *