Måluppföljning för 2021 och mål för 2022

Mina ridmässiga mål för 2021 var:

Dressyr:
1. Få bytena befästa. Om vi kan börja testa lite serier är det en bonus.
2. Göra hyfsade piruetter
3. Piaff
4. Starta Msv C, antingen digitalt eller på riktiga tävlingar med resultat över 60%, i slutet av året över 63%
5. Bonusmål: digital start i Msv B eller Advanced medium

WE:
1. Kunna rida en bana på msv-nivå på hemmaplan
2. Kunna rida en bana på lägst Lätt A-nivå på bortaplan

Om vi börjar med att titta på dressyren, så är det första målet nästan uppnått. Bytena åt höger är ännu inte tillräckligt bra och de föregås ibland av en rumpstuds – men själva bytet är nästan alltid helt rent. Jag bedömer att jag behöver jobba ännu mer med rakriktningen för att få dem lika bra som bytena åt vänster, som är tämligen problemfria. Vi gör dessutom bra serier i vart fjärde i enkelslalom, men vi har mycket kvar innan vi kan rida serier på riktigt.

Piruetterna är jag riktigt nöjd med, de tycker jag inte bara är hyfsade längre. Vi har även jobbat lite med piaffen och får till någon slags piaff – ibland är den dock mer av ”passage på stället” och vi har svårt att få till både piaff och passage på samma pass – men vi är på bra gång där med.

När det gäller dressyrtävlande gick lusten att tävla helt ur mig tidigt under året och jag har släppt det helt. Vi har gjort en digital Msv C med resultat någon enstaka tiondel under 60%, vilket jag förstås inte är nöjd med. Men jag har absolut ingen tävlingsmotivation nu så därför valde jag tidigt att släppa det målet.

Under sista halvåret har jag lagt mest fokus på vår WE-träning. Där har vi nått målen – vi har vid några olika tillfällen ridit igenom en bana på Msv nivå på bortaplan. Många av de hinder som tidigare varit problem går nu som ett rinnande vatten. Det stora bekymret är ju den spändhet som finns första gången Grao ser en bana. Jag konstaterade ju att det är synd att man på tävling bedöms på första varvet man rider på en ny bana – för oss hade det varit perfekt att bli bedömd på ungefär tredje varvet!

För 2022 tror jag att jag kommer fortsätta att lägga fokus på WE. Jag ska försöka åka till så många olika ställen som möjligt och arbeta på att hela tiden ha fokus på uppgiften och ha Grao framme för skänkeln även när det är saker att titta på. Vi ska också tävla – något vi ju inte alls gjort i WE tidigare. Jag har ju tidigare gjort bedömningen att tävling snarare skulle skada vår utveckling än gynna den, men nu känner jag att vi är redo för tävlingsdebut. Min plan är att starta Msv B, och om möjlighet ges eventuellt även Msv A. I tekniken finns det inget som är nytt i Msv A som vi inte behärskar, våra svårigheter ligger på hinder som finns även i lägre klasser. Däremot innebär en start i Msv A att vi måste sätta ihop en kür enligt de strikta regler som finns i WE. Fördelen med det är att när jag väl gjort det har jag en kür som även funkar i svår klass så småningom, då Msv A-küren är en svårklasskür riden på två händer istället för en.

Så nästa års mål i sammanfattning blir så här:

Dressyr
Fortsätta med byten, serier, piruetter, piaff och passage.
Bli så rakriktade att bytena åt höger är okomplicerade och vi kan göra serier
Bonus – kunna rida övergångar mellan piaff och passage

WE
Tävla Msv B och känna att vi kan göra ett vettigt resultat även första rundan på en bana (mer en känsla än ett specifikt resultat jag är ute efter)
Bygga en trägrind och träna på den

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *