Intensivträning

I helgen har vi tränat WE för Mia Säwe, en av Sveriges två B-tränare. Det var verkligen roligt att få nörda WE en hel helg – vi tränar ju annars mest dressyr för tränare. Grao och jag red två 45-minuterspass på lördagen och ett pass plus en banträning på söndagen.

Två viktiga komponenter i WE är ju galoppkvaliteten – samling och register – och byten. Båda de delarna tycker jag att vi förbättrat en hel del sista tiden. Bytena funkar numera bra på dressyrbanan, men i WE blir det oftast svårare eftersom det är betydligt mindre tid för förberedelse och bytena görs sällan på långa raka linjer. Det blev alltså en av sakerna vi tränade på – framför allt i parallellslalom. Det som hjälpte mig för att få till bytena där var några saker:

  1. tänk framåt i bytet, men var beredd tillbaka i vändningen. Däremot behövs ingen speciell broms i vändningen, ligger han rätt i galoppen bromsar själva vändningen.
  2. genom vändningen – fokus på inner skänkel, men räta upp med ytter skänkel i tid. Direkt efter upprätningen, byt för nya ytter.

En annan bra övning som verkligen kollar av galoppkvaliteten var ett kors av bomkorridorer med öppningar i mitten för att få lite längre korridorer. Där kan man rida in i galopp och välja att gå rakt fram eller vända i vinkel. Det gynnar bjudningen i själva kvartspiruetten att båda möjligheterna finns, och öppningarna gör att det dessutom finns några nödutgångar mellan bommarna. Ryggning i vinkel är ju inget stort problem för oss, men det går även att träna det i övningen förstås.

Vi tränade även en hel del ridning med lans. Grao har ju varit lite skeptisk till lansen och tränger gärna lite undan för den – jag får jobba på att ha honom mellan vänsterhjälper och lans liksom. Bara att galoppera runt med lansen är nyttig träning för oss, och även att rida hinder med lans förstås. På träningen red vi tre tunnor med lans, och det gick bra – men jag får jobba på att hålla ut i vänstervolten när vi har lansen på utsidan.

En annan mycket klok sak som Mia gjorde var att vi alltid stod still i ett ”ståstillahinder” när vi behövde prata. Ofta blev det bredvid bordet, och jag upplever att det var jättebra för Grao att få still helt utan krav på ett sånt ställe som han tycker är lite läskigt. När vi pratat ett tag kunde jag lyfta kannan/flaskan, ställa ner den och fortsätta prata. Han är inte helt still i det ännu men det börjar närma sig i alla fall.

Vi tränade även sidvärts över bom åt höger, vårt svåra håll, och i vinkel undan vänster skänkel. Vinkel var lite förvirrande tyckte han, men vi fick till det med. Jag har ju tidigare mest fokuserat på att gå sidvärts med bibehållen bjudning, men nu fick jag även jobba med att göra den i sluta – som den ska vara för höga betyg. Även det var lite förvirrande i början men jag ser att det kommer bli lättare att t ex komma runt i vinkeln om vi tränar om den på det sättet – även det får vi träna vidare med hemma.

Det har verkligen varit en inspirerande helg! Jag hoppas vi kan få ner Mia hit fler gånger så vi kan fortsätta att vässa oss. Kanske vi till och med vågar oss ut på tävlingsbanorna så småningom.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *