In i väggen

Helg betyder ofta träning – och idag var det träning för Paulinda som stod på schemat. Hon har verkligen tagit sig an oss som ekipage på ett bra sätt tycker jag, Planen idag var att checka av grunderna lite snabbare än tidigare och träna lite mer rörelser. Vi var överens om att det var skolor, förvänd galopp och övergångar galopp – skritt – galopp för att förbereda enkla byten som vi skulle fokusera på.

Att checka av grunderna gick ganska mycket enligt planen. Paulinda konstaterade att han var väldigt fin i traven och galoppen var inte dum den heller. Vi fick lite trassel med höger förvänd galopp då han ville lägga sig på min vänstra skänkel, så där fick vi ”ta ett kvartssamtal” som Paulinda säger – dvs arbeta igenom detta och tala om att det inte är ok att luta sig mot vänsterskänkeln. Det tog en stund och Grao var bitvis lite upprörd. Då gäller det att hålla balansen mellan att driva igenom och ta en paus för att kunna börja om ur ett lugnare läge. När det fungerade bra testade jag vänster förvänd, vilket fungerade bra. Därför gjorde vi bara några få kortsidor i förvänd där.

Därefter var det dags att ta itu med galopp – skritt – galopp. Det kräver ju lugn och balans, och Grao tycker det är jättesvårt. Att fatta galopp från skritt gör han bra, han sänker bakdelen och sitter in i en samlad galopp direkt. Att sedan göra en avsaktning direkt ner till skritt och – framför allt – skritta lugnt och avspänt, det är betydligt svårare. Vi fick rida rakt över ridbanan i galopp och galoppera vinkelrätt in i väggen för att få hjälp med bromsandet. Först samlar jag förstås galoppen så mycket det går, och sen pang – in i väggen – avbrott. Det är alltså samma teknik som jag jobbade med för Astrid för ett tag sedan! För en häst som Grao fungerar det rätt bra, han tappar inte i energi och ramlar på bogarna av stoppet. Däremot är det ändå svårt att få honom att direkt skritta lugnt och avspänt, och ibland fick jag skritta en halv 20-metersvolt innan han skrittade tillräckligt bra för att fatta ny galopp.

Sedan var lektionen nästan slut, men vi hann göra ett par öppna-volt-sluta åt varje håll innan vi avslutade. Öppnorna har blivit reglerbara och bra tycker jag. I volterna finns det risk att han ökar och springer på, så där måste jag fånga upp. Idag fick vi till rätt böjning och tvärning i de svåra slutorna, men han ville inte riktigt slappna av i överlinjen. Då fick jag göra en övergång till skritt i slutan och fortsätta den i skritt. Då var det lättare att få det att fungera. Paulinda tycker att jag ska göra så, och när det fungerar i skritt kan jag gå upp i trav igen.

Ridhuset var ordentligt kvavt, och vi dröp av svett båda två när vi var klara! Det blev en glass till människorna och ett äpple till hästen i affären på väg hem, ett bra stopp tyckte vi alla.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *