God tradition

Idag är ju första riktiga dagen på semestern. I morse skickade jag ett meddelande till Paulinda om att jag ville träna någon dag. Jag fick genast svar, hon hade en tid redan ikväll. Ulrik och jag var på väg ut och rida, men vi planerade raskt om och jag tackade ja. Sen fick jag upp mina minnen på Facebook och det visade sig att jag hade varit hos Paulinda och tränat första dagen på semestern förra året med. En god tradition!

Ulrik och Xipo hängde med men hoppade av i Vomb. De hann rida en tur på 17 kilometer innan vi plockade upp dem på hemvägen. En bra lösning!

Grao och jag fick börja med att träna piruettarbete. Nu fick vi till bra piruettgalopp även i höger varv, där har vi inte riktigt varit tidigare. Jag fick jobba som jag har gjort innan, med en femtonmetersvolt som grund, tagen bakdel och mer fokus på samling än vändning. När jag sedan skulle gå ur fick jag flytta ut på större volt och rida i öppna för att stretcha ut lite. Den övergången tyckte vi var svår! Några gånger när det blev jobbigt bröt Grao av. Jag fick säga till att han skulle kämpa lite till. Han är ju i grunden en mycket arbetsvillig häst, så mest handlar det nog om att få honom att förstå vad jag begär.

Därefter gjorde vi några byten, och de fungerar på det hela bra nu. Vid något byte åt det svåra hållet var han efter fram, nästa gång duttade jag med spöt på bogen när jag gav hjälpen, och då hängde frambenen också med.

I passagen hittar vi rätt emellanåt nu, och mycket handlar om att jag måste sitta rätt. Jag ska tänka ”stolsits” så jag får fram skänklarna och vinklar bäckenet – tänk att bakfickorna går mot bakvalvet säger Paulinda. Stegen i passagen är luftiga och fina och blir mer och mer regelbundna och ridbara, även om vi har en bit kvar till tävlingspassage förstås.

Vi avslutade med att rida lite skolor utmed långsidan och diagonalerna. Öppnorna och vänsterslutan är inga problem, högerslutan är fortfarande det jobbigaste men även den funkade helt ok. Ibland vill Grao gå över i passage även i skolorna, så jag får tänka på att rida trav, som gärna får vara luftig men inte passage.

Dagens viktigaste instruktion för mig, genom hela lektionen, är att ha koll på mina skänklar. När jag anstränger mig blir det lätt att jag drar upp och bak skänklarna. Det måste jag komma tillrätta med. Tidigare har vi haft mer fokus på hand- och armställningarna, och det har gett bra resultat. Nu är det dags att göra samma arbete med mitt skänkelläge.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *