Eget ansvar, egen balans

Jag har någon slags infektion i kroppen just nu och har varit lite allmänpåverkad, så på kvällens träning fick jag ta det lite lugnt. Vi lade upp passet så Grao skulle få jobba mer än jag, helt enkelt. Det är både lätt och svårt, han jobbar gärna rätt hårt själv – men han brukar ju kräva att jag också gör det.

Vi arbetade med att söka efter hans egen balans och styrka, han fick helt enkelt ta lite mer eget ansvar. Jag fick successivt länga ut formen och halsen framåt nedåt. När han ökade skulle jag motstå impulsen att bromsa utan istället lätta i handen så han själv fick hitta sin balans och upptäcka att det var lättare att hålla den om det inte gick så fort. Jag kan säga att han blev rejält förvirrad och förvånad första gången! Men efter lite träning fungerade det riktigt bra i trav, och han travade på i lugnt och framför allt konstant tempo. Jag behövde inte driva, inte bromsa. Vi hittade ett neutralläge.

Sedan gjorde vi samma sak i galopp. Då ökade han, men faktiskt inte hysteriskt mycket. Olof konstaterade att jag fick acceptera lite ökning där, tills vidare. I den galoppen fick han dessutom en riktigt fin överlinje, jag kände verkligen hur fint ryggen arbetade. Nästa steg var att vända in i volten och lägga en mindre volt inuti den i galopp. När den mindre volten bromsade och samlade skulle jag bara sitta tillbaka och rida ut på den stora volten i den galoppen. Även det fungerade riktigt bra.

Det var ett intressant och lärorikt pass  – för oss båda tror jag. Det var inte spektakulärt eller häftigt, men ändå häftigt eftersom det bevisade hur långt vi kommit med avspänning, balans och styrka, både fysisk och mental.

Olof och jag har sedan tidigare diskuterat att Grao nog mår bra av en sammanhängande vila snart. Vi kom överens om att det var dags att ta den nu. Då kan jag vara igång och rida igen lagom till jul, och vi har gott om tid på oss att träna inför vårens tävlingar.

Dessutom kan jag fokusera lite på Arno. Han har stått ett tag. Han fick ett överben som var varmt och aktivt, precis efter vi annonserat honom, så vi tog bort annonsen och åkte till veterinär. Överbenet blev behandlat och sedan någon vecka är han igång igen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *