21 växlar

Jag har haft mycket jobb sedan vi kom hem från Åre, men Grao och jag har tränat på lite också. Förra helgen red vi ensamma i Vomb både lördag och söndag. Tråkigt nog för mig, som tycker det är trevligt med sällskap, verkar inte Grao hålla med. Han trivs alldeles utmärkt att vara ute själv med matte i skogen. Han är inte alls hetsig, och faktiskt inte särskilt tittig heller. Han går fram bra och ligger stabilt i det tempo jag ber om. När han är så här harmonisk blir det till stor del så att jag bestämmer väg och han bestämmer tempo. Det gör att tempot är lite högre än när jag bestämmer, men inte galet fort. På lördagen red vi 11 km på ganska exakt en timme, på söndagen 13 km på ungefär 20 minuter längre tid. Sträckorna fördelar sig ganska lika mellan skritt, trav och galopp.

I ridhuset och på banan var han väldigt spänd första veckan efter ledigheten. Han skyggade för allt och jag kunde inte släppa ut tyglarna, då stack han. Han hade för mycket energi och kom helt enkelt inte till ro. Katten på bilden ovan var jätteotäck – ni ser väl hur stor den är! Grao kunde se den i ögonen! Detta blev ju betydligt bättre efter de två uteritterna på helgen, då han nog fick pysa ut lite energi.

Idag har vi varit hos Paulinda och tränat. När jag har en sån här period då det inte känns som om det går att fokusera på arbete kan jag ibland känna att ”det är ju ingen mening att åka och träna förrän det är mer ordning”. Som tur är vet jag ju att det inte är så, träning är alltid bra! Sen får vi förstås anpassa träningen efter dagsform. Och dagens dagsform var faktiskt helt ok! Vi var hyfsat avspända, fokuserade på arbete och alla delar i ekipaget la sina respektive mankar till för att det skulle bli någorlunda bra. Vi började med att arbeta med galopp och galoppkvalitet. Grao har ju varit lite studsig och lätt i bakänden i galoppen emellanåt, men idag fick jag ett bra verktyg för att komma åt det. Om jag red i vänster varv, så gick jag in i en diagonal skänkelvikning åt höger och fortsatte sedan i förvänd galopp. Där red jag som en öppna fast i fel galopp – alltså höger öppna i vänster galopp. Både skänkelvikningen och öppnan fick baken på plats. Jag fick också hålla höger skänkel stadigt intill sidan och han fick träna på att acceptera den – vilket sidvärtsrörelser är bra för.

Därefter arbetade vi lite med traven. Där konstaterade Paulinda att Graos trav inte är en damcykel med tre växlar – samlad, mellan och ökad trav. Nej, han kör mountainbike med 21 växlar, hela vägen från piaff till ökad fungerar i en mängd små nyanser. Jag fick träna att växla upp och växla ner bara en växel i taget. På det sättet fick vi fram en riktigt fin trav!

Vi avslutade med att träna några byten. Det är inte bra än, men det är ändå ett arbete som är på väg någonstans. Här var insikten att jag måste hålla ytterskänkeln intill och stötta hela vägen genom bytet, alltså ända tills den inte är ytterskänkel längre utan har övergått till att vara innerskänkel. Jag kan gärna kombinera bytesträningen med galoppövningen vi gjorde i början, den hjälper mig att ha baken på plats. Jag fick byten före bak några gånger, några rena men med spark i och så några helt rena.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *