Rosenträdgård

I helgen har jag gjort färdigt årets första större trädgårdsprojekt. Jag har röjt upp fyra äldre rabatter som har varit svåra att få ordning på ordentligt. I dem har jag sedan planterat nya rosor. Samtliga rabatter har våra vackra stenväggar som bakgrund, så jag har valt rosor som jag tror blir fina mot graniten. Förutom färgen ville jag att det skulle vara remonterande buskrosor med rätt mycket doft. Samtliga rosor är beställda barrotade från Flora Linnea. Jag fick dessutom utmärkt rådgivning av dem, tack för det!

Den första rabatten är på stallets västgavel. Den var egentligen inte så besvärlig, jag hade en hel del digitalis och en hortensia i den. Dessutom var den rätt full med lökar, framför allt påskliljor. Jag grävde upp hortensian och planterade om den på annat ställe. De flesta lökarna blev också omplacerade. Sen grävde jag igenom jorden ner till ca 50 centimeters djup och plockade alla rötter och blandade i gödsel från vår gödselstack. I den rabatten planterade jag sedan fem plantor av rosen Heidi Klum.

På innergården har vi två rabatter, en i sydläge och en i västläge. Den i sydläge har varit väldigt vildvuxen med gamla, ostyriga röda rosor, viltskott från en schersmin som vi tog bort första året och dessutom massor med malvor och stockrosor. Här fick jag hjälp av ett proffs att rotfräsa rabatten för att minska risken för att det kommer en massa skott igen. I den andra rabatten satte vi för fem år sedan rosen Midnight blue. Den lät jag stå kvar, men grävde igenom resten av rabatten ner till en halvmeters djup. Här har det tidigare stått en björnbärsbuske, som också fortfarande skickar ut en del skott. Vi får se om jag lyckades bli av med den nu eller om den återkommer. I den frästa sydrabatten blev det nu fem stycken Reine des violettes. I västrabatten kompletterade vi med två stycken Midnight blue till.

Det största projektet var ändå sydsidan av gästhuset. Där tog vi ner ett plommonträd för några år sedan, och sedan dess har vi haft stora problem med aggressiva viltskott med ett par centimeter långa taggar. Skotten växte ett par meter på höjden på en säsong och tog över allt. Innanför alla skotten satt även här gamla och förvuxna röda rosbuskar, som var svåra att rädda. Här fick jag en ganska stor yta uppfräst. Jag gjorde en ny rabatt där jag använde ett par överblivna slipers från ridbanebygget som kant. Det som återstår här är att jämna till resten av ytan och så in gräs så det blir en liten gräsmatta utanför. Rosorna här är nio stycken Mainzer fachtnacht.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *