Pilflätning – jag skaffar skånska skills

wp-1464885966210.jpg

Tidigt i våras var jag på Little Gardens nere i vår by Katslösa på pilflätningskurs. Leigh lärde oss elever att fläta torn eller flätade träd av pilvidjor. Det var riktigt roligt, och med mig hem hade jag ett litet och ett stort träd. Dessa stod i blomkrukor. Under våren har jag hållit dem rejält blöta, och efter ett tag sköt de skott. Jag plockar bort alla skott från själva stammen men låter toppskotten växa. Då och då trimmar jag dem lite med en sekatör för att få en tjock och jämn krona upptill.

wp-1464935554025.jpg

Vid vår uteplats bakom huset hade vi ett plank som var ett problem. Varje gång det blåste lite – alltså ätt ofta här hos oss – blåste det snett. Hur vi än spettade och skruvade och förstärkte och sa att NU kommer det nog stå i alla fall, så fick vi det aldrig riktigt rakt. Därför rev vi det, och jag fick testa mina pilflätningsskills på ett betydligt större projekt – jag flätade ett staket.

Vi beställde vidjor från Little Gardens och satte igång. Staketet fick en sväng i ena änden – det blev riktigt snyggt tycker jag! Vidjorna är först placerade i ett ca 30 cm djupt dike som vi fyllde med matjord. Sedan är de nerspettade ytterligare ca 40 cm. Kanterna var svårast, och jag gjorde inte riktigt rätt där. Jag hoppas att jag kommer kunna rätta till det allteftersom det växer. Dessutom är ju tanken att själva pilstaketet inte ska synas så mycket på sikt. Vi låter alla skott växa för att få det tätare och grönt. Toppskotten kommer jag också låta växa en bit så vi får ytterligare lite höjd på staketet. Dessutom är tanken att det ska fungera som spaljé för klängväxter. Det finns redan en klematis där, och vi tänker köpa ett par till. I ena änden testade jag dessutom att direktså sockerärtor, så förhoppningsvis kan man sitta på matplatsen och bara sträcka ut armen om man vill ha mer ärtor!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *