Behöver man en elithäst i lätt dressyr?

Nästa nummer av tidningen Ridsport kommer handla en hel del om dressyrtävlande på breddnivå. Jag har skrivit en del av texterna och det har varit ett högintressant arbete. Jag har intervjuat flera personer som är genomtänkta och intressanta att prata med. En av dem är Caroline Johansson. Hon är en vanlig men ovanligt klok hästtjej. Anledningen till att jag pratade med henne var det här blogginlägget om sporthästavel och hopplöshet. 

Caroline vill ha roligt med sin häst. Hon vill kunna rida ut barbacka i skogen och samla kraft om hon har haft en jobbig dag på jobbet. Hon vill kunna göra roliga saker med sin häst. Och en av de roligaste saker hon vet är att träna och tävla dressyr. Och med tävla menar hon verkligen tävla och ha en chans att vinna – inte bara Lätt C/Lätt B utan gärna i alla fall medelsvåra klasser. Men går det att göra allt detta med en och samma häst, funderar hon. Och går det att ha en häst som placerar sig i låt oss säga Msv B eller Msv A som vanlig hobbyryttare. Och kan man göra andra saker med den? Går det att låta den gå i flock i stor hage? Går det att ge sig ut och galoppera över ängarna med vännerna? Går det att skritta barbacka på lång tygel och nynna för sig själv?

Jag tycker Caroline har kloka funderingar, och jag delar hennes bild av vilken typ av hästar det är som placerar sig på dressyrtävlingar. Relativt lågt i klasserna är det tydligt att känsliga kvalitetshästar som kanske dabbar sig lite ibland ändå slår de stabila hästarna som går som klockor, men mindre spänstigt och uttrycksfullt.

Jag tror det är viktigt att våga titta på detta. Är det så här? Och är det så det ska vara? Jag kan se att det kan vara positivt för dressyrsporten  – ur elitperspektiv och för att få en ”bredare elit”. Men samtidigt kan jag se att det kan vara skadligt med. Om inte gemene ryttare tycker det är roligt att tävla dressyr, eller ser det som en gren som kräver ”svåra hästar” kommer de inte vilja tävla. Och då kommer de troligtvis inte anstränga sig för att deras barn ska tävla dressyr heller. Och vem vet – där kanske vi tappade en blivande landslagsryttare?

Frågan diskuteras som sagt i flera artiklar i kommande Ridsport – missa inte det numret, jag tycker det är riktigt bra!

 

2 kommentarer

  1. Hästvärlden är så liten! Blev tipsad av din elev Malin (som läser min blogg) om detta inlägg. Så fint skrivet! Tack snälla! Jag ser också fram emot numret som borde dimpa ner i lådan i övermorgon.

    Allt gott!

    /Caroline

  2. Ja det går galoppera över fält och placera sig i msvB på samma häst! Men det är alldeles för ovanligt idag … Dessutom dödar man intresse hos en del med kval och regler, låt alla tävla det de vill (och få poäng efter prestation)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *