Varför inte?

När Rolf-Göran Bengtsson och Peder Fredricsson fick sina Jerringpris var det en evig debatt bland sportjournalister och andra om huruvida ridsport är sport och ryttare är idrottsmän. Jag hävdade ju för ett tag sedan att inte ens de som sedan gjorde ”avbön” (långt ifrån alla) hade fattat grejen. 

Peder lär ju vara rätt aktuell även i år efter ett fantastiskt individuellt EM-guld på hemmaplan, men själv föreslår han ett annat alternativ: Nominera All In.

Det är väl ett utmärkt svar till alla som gapar om ”men det är ju hästen som gör jobbet”?

All In är en fantastiskt häst, det har Peder rätt i. Det har han blivit genom att ha talang som sedan har förädlats och tränats. Av Peder. Själva bragden att rida till seger i ett mästerskap är avhängigt båda delarna i ekipaget. Hästen måste vara bra fysiskt och mentalt och i form. Ryttaren är den som tar alla strategiska beslut, både före och under ritten. Besluten blir bättre ju bättre ryttaren känner sin häst och kan göra det som är rätt för just den individen och dess specifika talang. På så sätt kan man kanske se ryttaren som tränaren i ett idrottsförhållande, och hästen som idrottaren. Fast det håller ju inte rakt av det heller. Även ryttaren utför ju en idrottsprestation, som hen tränat för under hela sitt liv. Ryttaren har definitivt gjort en prestation, inte bara hästen. Det kanske är ekipaget som ska nomineras?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *