Vår mångsidiga ras

Vid stora evenemang är det vanligt att rasföreningar erbjuds möjligheter att visa upp sig. Det är förstås bra, det gör att fler får möjlighet att se och välja bland fler raser och hitta vad som passar just dem. Men varför är det så många raser som väljer att trycka på rasens mångsidighet?

Jag kan ju absolut förstå att mångsidighet kan vara något man söker när man ska välja ras. Men jag kan ändå tycka att det blir lite komiskt när ras efter ras visar upp ett dressyrekipage, ett hoppekipage och ett körekipage, och handen på hjärtat – inget av dem är egentligen särskilt bra.

I många fall tycker jag att det skulle vara betydligt bättre om de istället valde att fokusera på det som särskiljer rasen. Vad är den avlad för? Vad är den extra bra på? Vad är unikt med dem? Den här typen av uppvisningar leder ju istället till att rasen slätas ut, ”den kan göra samma saker som alla andra kan, faktiskt”.

Nej, lyft det unika, gör hästen intressant utifrån vad som är speciellt för den!

Även på Stora Hestedagen i Roskilde finns det uppvisningar av ”vår mångsidiga ras”

1 kommentar

  1. Håller fullständigt med! Vi har ju bla annat en morganhäst som marknadsförs just som ”rasen som kan allt” . (Men inte så bra..på nåt)
    Skämt åsido visst är vår morgan bra men inte bättre än vår pre, lipizzaner, arab eller russ. De är olika.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *