Vad är bra i lätt klass?

På sista tiden har jag läst lite olika inlägg om dressyr och dressyrbedömning i lätt klass, och jag inser att frågan ”vad är bra i lätt klass?” inte är så lättbesvarad. Är det en riktigt bra ritt i låt oss säga Lätt B om en häst går igenom programmet med en bärighet och form som fungerar i St Georg? Eller är det andra kvaliteter som är viktiga i Lätt B än i Msv A? Ska formen vara en annan? Ska domaren premiera andra saker? Vid läsning av TR framgår detta inte alls. Det står att hästen ska gå i en form som gör att den med lätthet kan genomföra rörelserna som ingår. Sedan beskrivs de olika nyanserna i gångarterna och rörelserna utifrån ett ideal. Men det står inget om vad som är det optimala i olika klasser.

Det kan ju vara ett tecken på att ”ju bättre desto bättre” gäller. Det vill säga att du för att få låt oss säga över 80%  i Lätt B bör rida det på i det närmaste svårklassnivå. Samtidigt blir ju det rätt konstigt, eftersom de lättare klasserna är utbildningsklasser för såväl ryttare som hästar. Tävlingsekipage strävar givetvis efter att rida den klass där de är anmälda och där de passar in utifrån utbildningsnivå så bra som möjligt. Men är det då lämpligt att försöka rida Lätt B på en yngre häst i en svårklassform? Eller ens i en medelsvårform? Det menar nog de flesta att det inte är.

Samtidigt kan det ju inte vara så att ”i den här klassen rider man si, och i den här rider man så”. Det måste finnas en kontinuitet i utbildningen. Du utbildar för att komma vidare, inte för att bli bäst på en viss nivå. Den ena nivån måste leda vidare till nästa, på ett naturligt och självklart sätt.

Men hur vet vi då vad som är den optimala Lätt B-formen? Vad är målbilden? Hur skulle en 100%-ig ritt i Lätt B se ut?

 

3 kommentarer

  1. Så himla bra att du tog upp detta! Jag anser att i lätt klass bör man prioritera en urvecklingsbar ridning! Ser så många i LC/LB som går bakom hand och inte har hittat grundformen. Be domarna att titta på bakdelens aktivitet och spårning inte böjningen i halsen. Stannar hästen med bakbenen? Eller är den en frambensstannare? Är den tung i handen? Är den lyhörd för lätta hjälper? Hur sitter ryttaren? Är det tygelridning? Finns mycket att diskutera här känner jag.

    1. Ja, vad som ska prioriteras av domaren är ju också en intressant fråga, inte minst för att det är där du alltid hamnar i praktiken – på en tävling är det en rad o-perfekta ritter som ska rangordnas sinsemellan. Det är mer än sannolikt att de är o-perfekta på många olika sätt och domaren måste då avgöra vad som är bättre än det andra. Men min fundering här handlar egentligen inte om prioriteringar. Det handlar om hur det skulle se ut att göra den absolut optimala Lätt B-ritten. En ritt där inget behöver prioriteras, eftersom allt är perfekt. Det blir ju naturligtvis väldigt hypotetiskt, men inte mindre intressant för det, tycker jag.

  2. Jag har funderat på en sak, vad skulle t.ex. Patrik Kittel få för procent i en Lätt B med någon av sina topphästar? Ganska intressant tanke tycker jag.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *