Negativ och förenklad – givet framgångskoncept

Vill du bli delad och spridd på sociala medier? Var negativ! Det är ett faktum som bl a tidningen Resumé noterat att negativa inlägg delas betydligt mer än positiva. Helst ska du vara sådär ordentligt onyanserad också 

Det här är ju ett rätt intressant fenomen, och verkligen inget nytt. När jag var liten hördes ofta kritik mot tidningar att ”de skriver bara om elände”. Idag har gemene man ett mycket större inflytande över vad som skrivs, sprids och delas. Uppenbarligen hjälper inte det, något slags kolletivt undermedvetet verkar dras mot och intressera sig mer för det som är dåligt, hemskt och fördjävligt. Någon kanske minns att jag skrev om fördjävligt-spärren för ett tag sedan? Den verkar vara svag eller obefintligt i kollektivet i stort. 

Jag kopplar detta även till den forskning som just nu bedrivs av Maria Fors Brandebo på Försvarshögskolan om destuktivt ledarskap – även om det egentligen är ett helt annat ämne. Hon har konstaterat att en chef måste göra fem positiva saker för att väga upp en enda negativ handling. Vi lägger helt enkelt mycket större vikt vid det negativa även när vi bedömer våra chefer. 

Men är detta ett problem då? Är det inte bra att vi uppmärksammar det som är negativt? Om vi bara blundar för det negativa och trallar på med allt som är bra – hur ska vi då kunna skapa en bättre värld? 

Självklart måste vi på ett konstruktivt sätt ta oss an saker som inte är bra. Men det måste ske med skärpa, analys och eftertanke. Vi kan inte göra det allt för enkelt för oss. Jag tror dessutom att det är viktigt att vi håller koll på vår riktning – och uppmärksammar såväl små framsteg som bakslag. 

Ett problem med att negativitet sprids lättare än positivitet är att det påverkar vår världsbild. Ju mer negativa saker vi ser omkring oss, desto mörkare blid av omvärlden får vi. Och om det negativa dessutom tenderar att spridas mycket lättare kommer vår bild bli att det går utför med det mesta. Den explosion av input vi får från alla håll idag kommer bekräfta detta om och om igen. Det är ju till och med så att negativa saker som är helt påhittade får större tyngd än positiva som är sanna. För sanningen har mycket lite med saken att göra egentligen. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *