Lättridning för mer harmonisk tävlingsintroduktion

De första tävlingarna är ofta rätt spända – både för ryttaren som debuterar och för den unga hästen. För hästen finns det konstiga saker att titta på och för ryttaren är det nervöst att bli tittad på. I värsta fall accelererar dessutom ryttaren och hästen varandra här. Innan startsignal kan du jogga och rida lätt, men så går startsignalen. Ryttaren måste sätta sig ner i traven och börja följa rätt linjer. Det säger sig själv att det finns risk för att det inte blir alltför harmoniskt.

Ulrika Pernler är ridlärare, domare, tränare och ryttare och säkert många fler saker. Hon är en person som sett mycket och hon är klok. Nu har hon gjort en skrivelse om att införa lättridning i de lättaste programmen för att ge orutinerade hästar och ryttare bättre förutsättningar att få en bra start på sitt tävlande. Innan hon skickar in den vill hon gärna ha namnunderskrifter. Här skriver du under om du håller med.

Jag tror inte att lättridning bara är nyttigt för nybörjar-ryttare. Jag tror att de som har allra mest att vinna på detta är de unga mycket rörliga hästarna. Lättridningen kan hjälpa dem att slappna av och komma upp med ryggen, något som är mycket svårare om du sitter ner på en spänd häst. I många framgångsrika dressyrländer finns unghästprogram med lättridning tillåten redan idag – och även i de lättaste fälttävlansprogrammen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *