Låt oss vara nördiga

Jag sitter och tittar på EM i dressyr på svtplay. Det är fantasiskt att kunna se över sju timmar dressyr hemma på sin TV, heja SVT!

Men trots det är jag inte nöjd. Jag gissar att de flesta som väljer att sitta och titta på hästar som springer runt på en bana utan hinder, i samma figurer häst efter häst, på något sätt är lite intresserade av dressyr. Många är nog faktiskt ganska jätteintresserade av dressyr och har rätt bra koll på vad grenen går ut på. Ändå väljer kommentatorerna (efter instruktion av svt? ) att kommentera och förklara med den måttligt eller inte alls insatta som tänkt målgrupp. Det är ju kanske en fin tanke. Dressyr ÄR en tävlingsgren som inte är helt intuitiv när det gäller tävlingsmomentet. Men har man verkligen gjort en målgruppsanalys? Tror de att majoriteten av tittarna är såpass okunniga? Det tror inte jag. Jag tror verkligen inte att de som väljer att titta på sju timmar dressyr behöver få höra att det inte bara är att sitta och åka med och att det faktiskt inte bara är hästen som jobbar. Jag tror ärligt att de faktiskt har koll på det.

Jag har ibland reagerat på de djupa fotbollsanalyser som görs i diverse sportprogram. Det dissekeras, spekuleras och analyseras i atomer. Jag gissar att de som är fotbollsintresserade tycker att det är mer intressant än om de förklarar att målet är att få bollen i motståndarens mål, att man spelar i 2×45 minuter och att det är 11 personer av samma kön + en målvakt (också av samma kön) på banan för varje lag. Eller de kanske till och med kallar det planen, för det vet nog fotbollsfansen att det heter. Däremot när det gäller ridsport ligger ofta kommentarerna på den nivån. Helt ok om det handlar om ett sammanhang där man kan misstänka att många icke-insatta tittar. OS är ett sådant exempel, i de blandade sändningarna där tror jag det är många allmänt idrottsintresserade som tittar även på grenar de normalt inte tittar på.

Vi som är hästintresserade känner ofta att vi är udda i samhälleliga sammanhang, när vi inte hänger med varandra. Vi kuppar för att få Jerringpris, vi är tonårstjejer med hästdrömmar och vårt intresse är så smalt och nördigt att vi bör ligga lågt med att visa hur nördiga vi är.  Men om nu SVT bejakar oss med långsändningar från vårt fantastiska hemma-EM, varför då inte också bejaka det djupa intresse och den kunskap som de flesta som lägger tid på att titta har? Varför inte vrida och vända, dissekera och diskutera alla dessa fantastiska detaljer som tillsammans blir dressyr? SVT – låt oss dressyrnördar vara just det, i alla fall vid tillfällen när det faktiskt är vi som är majoriteten av tittarna.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *