Hästar som testar

Jag har under de senaste dagarna läst flera inlägg i diskussionsgrupper som handlar om hästar som testar. Oftast handlar det om hästar som någon har hanterat under en kortare period och plötsligt börjar det fungera mycket sämre. Då är teorin att det beror på att smekmånaden är över och att hästen börjar testa människan för att se var gränserna går och om det verkligen är nödvändigt att göra som människan säger.

Jag har hört detta sedan jag var liten och det finns nog en period då jag också trodde att det var viktigt att visa hästen att det inte gick att köra med mig hur som helst. Men ju mer jag hållit på hästar och ju mer jag tänker på det, desto orimligare är den här teorin. Varför skulle hästar testa? Vad har de att vinna på det?

Hästar är flocklevande bytesdjur. Jag har insett att det är ett filter du måste ha på allt hästar gör för att kunna förstå något av allt det till synes obegripliga de gör. De är logiska efter hästlogik, inte efter människologik. De reagerar snabbt på vad de förnimmer och har inga planer för nästa år, morgondagen eller ens nästa kvart. De har inga agendor, förutom att överleva, få i sig mat och leva sitt hästliv.

Hästar reagerar därför på sådant som de tycker är skumt, mystiskt och ologiskt. En hantering som de inte förstår är en typisk sak som kan stressa en häst. Ett stressat beteende kan ju vara besvärligt för människan, men det är ju inte till för att göra människans liv jobbigare. Sen kan ju hästar vara jobbiga och göra oönskade saker som att knuffas, stanna och vägra gå och så vidare. Där upplever jag att hästarna inte har fått lära sig att det är ett oönskat beteende, och ibland får de inte heller tydliga andra instruktioner. Även här är ju nyckeln att hästen verkligen förstår det som ju för dem måste vara helt obegripligt – eftersom det inte har med något som är viktigt för dem att göra. Att det här kommer smygande efter ett tag när den nya ägaren/ryttaren/skötaren har hållit på beror troligen på att hästen är vanedjur och först gör ”som den brukar”. Men när incitamenten att göra så inte längre finns ändras beteendet – men testar, det gör inte hästarna. Det vill jag nog bestämt hävda.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *