Haren och Darwin

När jag var ung var harar riktiga virrpannor. De sprang i zigzag framför bilen och var de på väg mot diket gick det inte att lita på det, risken att de vände ut på vägen igen var stor. Var det en hare på vägen var det lika bra att stanna och vänta ut den.

Men har ni tänkt på att harar inte är såna längre? De springer liksom mer rakt och förutsägbart över vägen. Kan det vara så att detta är ett tecken på evolutionen? Harar med trafikvett har fått fler chanser att reproducera sig och ”virra runt på vägen-hararna” har inte kunnat överleva i deras nya tuffa automobiliserade värld?

2 kommentarer

  1. Inte alls omöjligt, men i så fall får man anta att just hararnas evolution går extremt mycket snabbare än alla andras. Om sisådär hundra år är det hararnas planet (vet inte om de kan få just covid-19, men kan de inte det så går evolutionen kanske ännu fortare). 🤭😎

  2. Evolution kanske är fel ord? Det får en ju att tänka på mutationer och artförändringar. Selektiv avel kanske är mer rätt? Tittar man på hur t ex hästaveln förändrat våra ridhästar under samma period så är ju de förändringarna minst lika stora. T ex har vi ju numera dressyrlinjer och hopplinjer bland halvbloden, det fanns ju inte på det sättet på t ex 80- och 90-tal. De har ju gjorts genom en av människan styrd selektiv avel.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *