Handbagagedilemmat

Idag undviker många flygresenärer incheckat bagage, särskilt för kortare resor. Det är egentligen inte så konstigt, nu när vi checkar in hemifrån och har boardingkortet med oss i mobilen känns det enkelt att bara gå direkt till säkerhetskontrollen utan att plocka ut bagagetaggar och själv checka in bagaget. Reglerna för handbagage är ju dessutom hyfsat generösa. Lägg därtill ett antal lågprisflygbolag som tar extra betalt för incheckat bagage och därmed skapar vanan att inte checka in hos många.

Men i helgen fick vi verkligen se baksidan av detta. Om planet är fullt och nästan alla har med sig en hård kabinväska blir det rätt snabbt fullt i skåpen. Det gör att passagerare och till viss del personal får tränga sig fram och tillbaka i gången och leta efter plats för väskor redan när ungefär hälften av passagerarna bordat. Det gör bordningsprocessen, som redan utan det momentet är långsam och bökig, än långsammare och bökigare. Dessutom uppstår kaos när alla ska av planet samtidigt som folk yrar runt och letar efter sina väskor i skåp långt från där de satt.

När vi skulle hem på söndagkvällen var det dessutom så att det var helt fullt i alla skåp innan alla hade fått plats. Ett tjugotal passagerare, däribland vi, stod med en väska som inte gick in någonstans. Personalen skällde på oss för att vi inte checkat in. Det kändes inte särskilt rättvist, vi hade ju bara gjort som alla andra. Dessutom hade de ju kunnat haft systemet med att man lämnar sin väska på en liten vagn utanför innan man kliver på – det brukar fungera bra.

Nu blev det så att vi och flera andra fick checka in väskan på flygplanet. Vi fick alltså lämna den till personalen, få en bagagetagg och sen hämta den på bandet. Det var ju inte något större problem egentligen, men hela proceduren tog ju en del tid. Sen fanns det några passagerare som vägrade checka in. Det ledde till att personalen gick och letade efter mjuka väskor och ryggsäckar i skåpen och bad deras ägare att ha dem under stolen framför istället, så vägrarnas hårda väskor fick komma upp i skåpet istället. Ja, vi blev försenade.

Här är det uppenbart att systemet från början är gjort för en annan verklighet, och nu fungerar det inte längre. Jag tycker det är rätt skönt att flyga utan incheckat bagage, men uppskattar då som sagt systemet där kabinväskor kan ställas på en vagn utanför planet. Finns inte det så blir det nog incheckning i framtiden. Jag hoppas flygbolagen tänker till också – troligtvis kommer inte folks beteende förändras generellt sett och det måste vara både trist och kostsamt att lägga tid och energi på en sån sak.

1 kommentar

  1. Ja, suck. Jag reser en del i jobbet och har tänkt på detta rätt mycket. De som jag definierat som ”boven i dramat” är de som är ute i semesterärenden, men som inte orkar checka in bagage. De som reser i affärer har oftast en kabinväska i tillåten storlek + en handväska/portfölj som kan läggas under stolen framför. Däremot de som varit på semester, ja, de har en kabinväska med packning, kudde under armen, ett par tax-free-påsar, en ryggsäck (personalen kunde bli hårdare med definitionen av ”handbagage”, för enligt mig är kabinväska + ryggsäck två bagage 😉 ) och en handväska som ska stuvas in i skåpen.

    Jag har börjat checka in min kabinväska bara för att slippa gå på sent på planet och inse att jag måste lägga min väska i andra änden av det.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *