Att underlätta för hästen

I morse läste jag en fråga i en hästgrupp som lät ungefär så här, fritt återgivet:

I hoppningen finns det vissa övningar och avstånd som du kan använda för att underlätta för hästen, till exempel femochenhalvan. Finns det motsvarande övningar för att underlätta för hästen i dressyr?

Jag har funderat lite på detta under dagen, och när jag inte hittade tråden igen bestämde jag mig för att det får bli ett blogginlägg.

För det första skulle jag säga att det absolut finns sätt att underlätta för hästen i dressyren, precis som det finns sätt att göra det svårare för hästen att göra rätt. Det är däremot kanske lite svårare än att stega upp rätt avstånd i en kombination. Ansvaret för att underlätta för hästen hamnar på ryttaren och det kräver en hel del känsla och timing att klara av att göra det fullt ut. Jag ska ge ett exempel, vi tar något relativt enkelt – att fatta galopp.

För att få en bra galoppfattning måste du känna att hästen är redo och kommer ha lätt för att göra fattningen. Ryttaren måste förbereda hästen, då blir det lätt att göra en fattning av hög kvalitet. Men hur förbereder du då? Jag kan inte säga HUR du gör, det finns liksom ingen enkel manual. Men du måste se till att hästen är framme för skänkeln, lyhörd och rakriktad.

Sen finns det ju övningar som hjälper dig att förbereda och hitta rätt. Ett väldigt tydligt exempel är ju att lägga en volt innan du går in i en skola. Volten hjälper dig med förberedelserna och rider du volten bra har du goda förutsättningar för öppnan eller slutan.

Ett annat knep är att inte göra för svåra saker. Jag tänker till exempel att hästen ska vara stark, lydig och rakriktad nog för att gå förvänd galopp innan du börjar träna förvänd galopp. Du tränar det alltså inte genom att jobba med förvänd galopp utan förutsättningarna måste finnas innan. Förutsättningarna måste alltså inte bara finnas i stunden utan även på ett större plan. Där tror jag det är viktigt att inte se dressyr som ”grejer hästen lär sig att göra” utan som en utveckling av styrka, rörlighet och bärighet som gör det möjligt för hästen att göra saker.

Jag tror det är här som proffsen skiljer sig från oss amatörer. De har så mycket kunskap, erfarenhet och ridkänsla att de kan ge hästarna riktigt bra förutsättningar för att lyckas. Om de dessutom använder sitt omdöme och inte begär för svåra saker för snabbt kan de ändå få en relativt snabb utveckling, mycket snabbare än för oss som inte har de förmågorna.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *