Att ifrågasätta regler

Jag har på sista tiden läst ett flertal inlägg från personer som planerar att starta dressyr för första gången. De har frågor om regler, vilket förstås är helt naturligt när man ska starta en ny disciplin. Men de har också gemensamt att de, utan att ens ha provat att tävla, ifrågasätter regelverk, framför allt gällande tillåten utrustning men även när det gäller annat.

Självklart är det bra att vara kritiskt tänkande, men jag tycker ändå det här är lite märkligt. Jag undrar hur många som börjar med andra idrotter som ifrågasätter regelverket det första de gör? Jag tycker dessutom att SvRF har fått till ett bra system med TR-arbetet under tvåårscykler. Numera finns det en god transparens och bra förutsättningar att påverka – inom systemet. Jag kan absolut se att det finns saker att jobba med, inte minst en större samsyn på utrustningsfrågan mellan grenarna, men jag kan ärligen inte förstå den här viljan att ifrågasätta precis allt och dessutom vilja ha motiveringar till varenda regel. Varför inte prova att tävla enligt reglerna först? Att tävla är ju dessutom frivilligt, så gillar man inte reglerna kan man leta rätt på en annan gren eller välja att bara träna och rida utan att tävla.

Inom WE existerar för övrigt knappt detta fenomen alls. Däremot händer det att folk inte har läst reglerna och vill att vi ska tillåta saker som redan är tillåtna!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *