Jultips

Nätet svämmar över med jultips just nu, så jag tänkte bidra till översvämningen jag med.

Jag tycker det är fint med alla ljus som lyser upp i mörkret nu och jag blir imponerad av dem som har hela trädgården fulla med ljusslingor. ”Hur hinner folk? ” frågade jag Ulrik när jag tredje advent ännu inte ens fått upp min ljusstake inne. Han svarade att om jag hade lagt den tid jag lägger i stallet på att sätta ut ljusslingor skulle jag också hinna. Sant förvisso, men lite synd om hästarna?

Skälet till att jag inte fått upp ljusstaken tredje advent var att den inte lyste när jag satte i kontakten. Jag köpte några reservlampor, och började prova. Jag kunde snabbt konstatera att det var mer än en som var trasig, och med 20 seriekopplade lampor finns det rätt många kombinationer… Så nu till mitt jultips:

Ta ett vanligt niovoltsbatteri och testa lamporna en och en genom att ha änden mot ena polen och kanten mot den andra. Det spelar ingen roll vilken pol som är var. Jag konstaterade att hälften av de 20 lamporna var trasiga! Jag hade aldrig lyckats felsöka det genom bara systematik, så detta var enda alternativet förutom då att byta alla lamporna (och sen hade jag förstås kunnat testa de jag tog bort en och en i ljusstaken, men jag hade ju ändå behövt köpa en full uppsättning).

Så nu, lagom till fjärde advent, har även jag ljusstake i fönstret! Vi har dessutom precis klätt granen. Det är första gången på 15 år jag har gran, och faktiskt första gången någonsin jag köpt gran. Jag har bara haft gran inne när jag kunnat hugga själv tidigare. Jag köpte dessutom en ny ljusslinga med 200 ledlampor som går på batteri – led-tekniken har verkligen revolutionerat julen, och belysningstekniken överlag.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *