Hur får man bort styngflugeäggen?

styngflugeägg 004

Hos oss har styngflugorna redan kommit. Det är ju rätt mycket pill med att skrapa bort alla äggen, särskilt när man har flera hästar – men det behöver ändå göras. Förra året gjorde jag ett test för tidningen Ridsport för att undersöka vilken metod som är bäst. Jag kom fram till att bekämpningen bör ske i tre steg:

  1. Försök att ha så få flugor som möjligt. Varje fluga lägger många ägg, så genom att slå enstaka flugor eller ha flugfällor kan man redan där minska mängden ägg rätt bra. Flugorna flyger inte heller så långa sträckor, så det kan vara bra att hålla nere sitt eget bestånd så gott det går.
  2. Försvåra för flugorna att fästa äggen. Vi tycker att det hjälper med att ”dubbelspraya” varje dag. Det innebär att vi först sprayar pälsglans för att göra pälsen glatt och svårare att fästa äggen på. Sedan sprayar vi med flugspray. Vill man vara riktigt hardcore kan man även klippa benen, det förhindrar inte äggen men gör det lite svårare för dem att fästa.
  3. Skrapa bort de ägg som ändå kommer. Här kommer testet av redskap in. Jag testade rakhyvel, ”bot-knife”, ögonbrynskniv, luskam och ryktsten. Allra bäst funkar den speciella bot-kniven, som jag faktiskt aldrig hört något svenskt namn på. Jag vet att det finns ställen som säljer den i Sverige, men lättast är nog att beställa från England där den är vanlig. Ögonbrynskniven liknar bot-kniven men är lite vassare. Jag tycker den funkar bra, men den tar även med sig en hel del päls. Man får vara lätt på handen i början när den är riktigt vass. Rakhyvel och luskam tycker jag inte funkar alls. Ryktstenen är en gammal klassiker som jag tycker funkar, men det är mer jobb med den än med botknife och ögonbrynskniv. Ett extra knep är att badda benen med 40-gradigt vatten innan man skrapar. Det gör att äggen släpper lättare, tanken är ju att de ska släppa när hästen slickar på dem.
luskam, botknife, riktsten, rakhyvel och överst ögonbrynskniv
luskam, botknife, riktsten, rakhyvel och överst ögonbrynskniv

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *