Stallet i vinterläge

Enligt prognosen ska det bli kallt om några dagar. Efter våra förhållanden ganska ordentligt kallt, men med svenska mått mätt generellt sett inte hisnande kallt ändå, sådär minus tio till tolv grader. Men det innebär att vi måste sätta stallet i vinterläge.

Vi har två olika ventilationssystem i stallet. Båda är bra men fungerar i lite olika förhållanden. När det är plusgrader och ner till enstaka minusgrader har vi ett självdragssystem som till stor del bygger på de smarta gamla fönster som sitter i stallet. När det blir kallare stänger vi alla fönster och dörrar, öppnar inluftsventilerna och drar igång det mekaniska ventilationssystemet. Idag har vi alltså stängt fönstren och öppnat inluftsventilerna. Dessutom rengjorde vi gallret och provkörde utsugsfläkten. I kväll när vi tar in hästarna stänger vi alltså till stallet och drar igång fläkten. Den känner själv av hur stor effekt den måste gå på för att hålla en god luftkvalitet i stallet.

Vi har även dragit igång elledningarna i våra vattenledningar. Så här långt söderut är det inte nödvändigt med cirkulerande system, men det är förstås väldigt praktiskt att ha uppvärmda vattenledningar. De går på termostat, men på sommaren stänger vi av systemet helt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *