Vårt stallbygge – en tillbakablick del 4

Vid det här laget började saker se bra ut. Vi hade ett skal, ett bra skal. Byggarna tog en paus några dagar och vi tog tag i målningen. Taket, som nu ligger på 315 cm höjd, skulle strykas två gånger med oljebaserad färg. Oljebaserat är ju alltid betydligt jobbigare än vattenbaserat, men här fanns det inget val. Taket är jättestort, så jag köpte en riktgt bred roller på skaft. Det var tyvärr en dålig idé. Med färg i blev rollern väldigt tung och skaftfästet var för vekt. Efter att ha fått rollern i huvudet flera gånger gav jag upp och gick över till en vanlig 25 cm bred roller. Det blev några dagar med träningsvärk i armarna och ont i nacken. Keps är en stark rekommendation vid takmålning. Men det är ändå förstås en jättestor fördel att måla taket när hela utrymmet är tomt, innan boxar och annat har kommit upp. Hålen i taket är till ventilationen.

Vi murade också igen en av dörrarna. Det fanns fyra dörrar ut från själva stalldelen och ytterligare två till foderrummet. Vi bedömde att den vi murade igen var överflödig, och det beslutet gav oss en bättre planlösning. Det var en av två ändringar av planlösningen vi gjorde under arbetets gång. Den andra var att vi bytte plats på gången till foderrummet och sadelkammaren. Även där fanns det två dörrar och vi har valt att permanent stänga en av dem – men den finns kvar och går att göra öppningsbar om vi vill. En annan ändring vi fick göra var att återställa porten på baksidan. Den var ändrad till att vara bara en liten dörr, men vi behövde ett bra ställe att ta in foder och annat smidigt. En av våra snickare byggde en stor dubbeldörr åt oss, precis som det tidigare varit i den öppningen.

Även väggarna behövde målas förstås. Vi valde en grå silikatfärg. Tidigare var nedre delen målad med en svart tjärfärg, vilket ställde till det en hel del – men vi fick det att täcka helt ok, även om man kunde se lite gula skiftningar genom färgen. Men det fanns fler problem med väggarna. De gamla stenväggarna vittrade en hel del. Jag började med att högtryckstvätta väggarna och jag har nog aldrig varit så blöt och smutsig i hela mitt liv som jag var efter det. Vi fortsatte att borsta för att få bort så mycket löst som möjligt, och sedan målade vi med någon slags försegling. Vi hjälptes åt att måla väggarna – Ulrik sprutmålade alla knöliga väggar och jag rollade där det var tillräckligt slätt. Inne i boxarna hade vi bestämt att vi skulle ha plastskivor upp till 120, så där målade vi inte ända ner på tjärfärgen.

Efter målningen kom elektrikern och rörmokaren och drog in vatten och el. Ventilationen byggde snickarna efter instruktioner från Ulrik, som pratat mycket med Mikael Ventorp under projektets gång. Vi hade ut honom två gånger under bygget – det var väl investerade pengar att ha en expert på stallbyggnader som satte sig in i vårt projekt och kunde ge oss tips och idéer. Första gången var på planeringsstadiet och vi kan i efterhand verkligen se att det hjälpte oss att fatta rätt beslut i många avgörande frågor. Det sista steget var förstås att montera boxar. Det hjälpte min pappa och en av snickarna oss med, så här fick vi kavla upp ärmarna. Vi valde ganska tidigt i processen deluxboxar från Cityboxen. Vi ville ha slagdörrar, rejäla boxväggar med låga fronter för de tre boxar som ligger i rad och höga fronter för fölboxen som ligger för sig själv. Vi valde galvat utan pulverlack och gröna plastplank – allt för att få ett lättskött stall som håller sig snyggt länge. Som jag skrev tidigare valde vi även att skruva upp plastskivor på väggarna inne i boxarna för att underlätta att hålla dem fina, rena och fräscha. Av plastskivorna sågade vi även till lock till de två golvbrunnarna.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *