Vårt stallbygge – en tillbakablick del 1

För ganska exakt åtta år sedan fick vi tillträde till vår gård. Byggnaderna fanns här, men det som nu är stall såg ut som på bilderna ovan inuti. Det första som behövde göras var alltså att göra om detta till ett modernt och funktionellt stall. Vi tog hjälp av byggfirman Bröderna Erlandsson med att göra detta. De gjorde ett riktigt bra jobb – de hade inte jättemycket erfarenhet av stall men lyssnade väl på oss och tog till sig och lärde sig om det regelverk som gäller för stallbyggnader såväl som våra önskemål. Så här åtta år senare är det roligt att se tillbaka på processen, därför gör jag en serie inlägg med tillbakablickar på bygget.

Det första som gjordes var en förstärkning av takkonstruktionen och nya takbjälkar en halvmeter högre upp än loftets golv. Det visade sig faktiskt att det tidigare varit takbjälkar på den höjden – troligen har takhöjden sänkts någon gång under de år som gått sedan gården byggdes 1886. När det var klart togs innertaket bort.

Sen skulle all gammal inredning bort. Vi konstaterade att golvet var så dåligt och varierande att allt golv också fick bilas bort och ge plats för ett nytt.

Här är vi ungefär två arbetsveckor in i projektet. Allt metallskrot kördes iväg, men sten och bortbilad cement fick bli en konstgjord kulle i vår rasthage. Det var även en del av golvet som bestod av 10×10 cm gatusten. Den har vi sparat och använt till en del projekt på gården.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *