Omöjlig ekvation?

Idag har jag inlett projekt Leta Sadel. Jag började med att surfa runt på lite märken och begagnatannonser och fråga om tips på ett par forum med vettigt folk. Jag kom fram till att jag den här gången vill ha en ganska modern sadel, där den senaste forskningen har tillämpats, där man använder moderna material i bom och stoppning och där sadeln är anpassad för moderna dressyrhästar med kort rygg och stor rörlighet. Det finns några märken som verkar vara korta, ha smal midja och tolerera stor rörlighet i bogblad och ryggrad, t ex Erreplus, Equipe och Ergox2. Alla är moderna och förstås svindyra. Dessutom fick jag tips om några andra, t ex Amerigo. Jag bokade in en provning med en utprovare nästa vecka och sen åkte jag till Stallshopen för att se vad de hade inne där. Jag gick igenom alla dressyrsadlarna och fick faktiskt med mig en hem för att prova. En Röösli från yngre stenåldern. Sa jag att jag skulle ha en modern sadel?

Nåväl, den såg helt rätt ut på undersidan, och säga vad man vill, men kortare sadlar än Röösli går nog knappt att hitta. Den här var 17,5 och hade en anläggningsyta på knappt 40 cm – och då mätte vi väldigt generöst.

Jag lade på den på Graos rygg, och den såg ut att ligga riktigt bra, så jag bestämde mig för att provrida i den också.

Det gick verkligen inte bra. Jag tyckte att jag satt illa i sadeln – den kändes för bred för mig, och jag fick ett ostadigt skänkelläge. Grao var dessutom inte nöjd alls. Jag bytte tillbaka till min prinsessan på ärten-sadling med min gamla sadel och red klart passet.

Ulrik och jag konstaterade att det förutom de vanliga sadelprovarproblemen finns ytterligare ett problem med just Grao. Han tycker ju att allt nytt är dåligt.  Han är en sån där personlighet att hade han haft Facebook skulle han lagt all energi på att reta sig på när det görs ändringar och hela tiden gå och orda om att den näst senaste versionen är den enda rätta. Hur ska man då kunna prova ut en ny sadel? Även om den är bättre så är den sämre, för den innebär en förändring, och förändringar kan inte vara bra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *