Tips och trick för bilsemestern

Vi har ju gjort ett antal bilsemestrar nu och alla har varit mycket trevliga och givande. Under hand har vi dock lärt oss en del saker som gör resan bättre. Vi delar gärna vår lista med er!

  • Planera lagom i förväg. Det här är en lite svår avvägning tycker jag. Vi har kört hela spektrat från ”vi drar söderut imorgon och ser var vi hamnar och hur länge vi är borta” till som i år, då alla färjebiljetter och hotell var förbokade. Att planera gör förstås resan mindre flexibel och möjligheten till impulsivitet minskar drastiskt – men faktum är att vi faktiskt har lyckats göra mer när vi varit någorlunda planerade, och framför allt får vi inte några ”meningslösa dagar”. Dessutom har vi varit med om att vi fått köra långa omvägar eller över broarna hem för att det inte funnits lediga hotellrum på lämpliga ställen.
  • Ska ni åka färja och kan bestämma tidigt vilka dagar ni reser ut och tillbaka går det att spara mycket pengar. I år när vi bokade ett par månader i förväg betalade vi mindre tur och retur än vi tidigare betalat för enkel resa.
  • Om du inte bokar hotellrum innan resan börjar – gör det senast på morgonen samma dag. Det är hopplöst tråkigt att köra från stad till stad och inse att det är fullt överallt, det blir senare och senare och ni blir hungrigare och tröttare för varje nej ni får.
  • Planera lagom långa etapper att köra. Räkna med att det tar längre tid än vad t ex google maps tror. Det är inte alltid så roligt att köra närmaste vägen, och på autobahn är risken för stau som försenar många timmar överhängande. En dag som är mer eller mindre dedikerad åt förflyttning kan vi planera in en sextimmarsresa, en dag då vi vill göra saker också försöker vi hålla restiden på pappret till under fyra timmar.
  • Stau och umleitnung är vanliga irritationsmoment. Vi navigerar med hjälp av både kartbok, gps och till viss del även google maps i telefonen. Dessutom är det viktigt att vara uppmärksam och läsa skyltar. Den här sommaren har vi inte hamnat i en enda stillastående stau, mycket på grund av noggrann planering. Däremot har vi hamnat i otaliga omledningar -ibland väl skyltade och ibland ordentligt bristfälligt skyltade. Om gps-en inte uppmärksammat vägbygget vill den ofta leda tillbaka dig ut på den avstängda vägen – då gäller det att ta till de andra navigationsmetoderna för att komma rätt.
  • När ni bokar hotell – fundera på vad som är viktigt. Vill ni kunna promenera ut och äta och se er omkring eller är det ok att behöva köra för att komma till centrum? Vill ni ha parkering på hotellet eller är det ok att leta parkering i omgivningarna? Wifi och luftkonditionering är andra viktiga saker att ha koll på – vi saknade AC på några av våra hotell den här resan, jobbigt när det var 38 grader och sol ute – rummet hinner inte kylas ner under kvällen även om temperaturen sjunker.
  • För oss är det inte viktigt att frukost ingår om hotellet ligger i en någorlunda stor stad. För det mesta får du minst lika bra frukost till lägre pris på ett café. Tänk bara på att det kan vara svårt i mindre städer på helger, särskilt söndagar!
  • Se till att ha något intressant att lyssna på i bilen. Vi brukar se till att ha ljudböcker på minneskort för att inte vara beroende av internetuppkoppling. Den kan fläckvis vara dålig och i t ex Schweiz rätt dyr. Ibland gör vi ett soundtrack för resan på spotify också 🙂 En annan fördel med att lyssna på något på bilradion är att trafikmeddelandena går igenom.
  • Se till att ha vattenflaskor i bilen, och vill du ha något annat att dricka kan det vara smart att handla i butiker och ha med. Vi köper gärna körsbär, jordgubbar och annat utmed vägen som färdkost.
  • Lunchpausen kan vara svårplanerad. Alltför många gånger har vi åkt in till en mindre stad och fått yra runt länge innan vi hittat något vettigt att äta – de pauserna tar lång tid och blir ofta en besvikelse. Därför har vi valt att antingen välja en lite större stad, planera in att det tar rejält med tid och se det som en del av turistandet eller att köpa något snabbare utmed vägen. Den här resan har vi köpt kyckling i en grillvagn utmed vägen en gång, ätit på Burger King en gång och Domino’s pizza en gång. Det blir inte de mest minnesvärda luncherna men ger mer tid på ankomstplatsen. (Dessutom var faktiskt både kycklingen och Dominos pizzabullar rätt gott).
  • Var uppmärksam för omgivningarna och följ ingivelser och impulser – och se till att det finns utrymme för det i planeringen. Några av de roligaste saker vi stött på har varit saker vi sett utmed vägen och reagerat på.
  • Restaurangval – när vi kört en hel dag och börjar leta restaurang på måfå i en främmande stad finns det risk att vi går och går och blir hungrigare och surare. Vi har lärt oss att en bra taktik är att kolla på t ex tripadvisor eller booking var det finns en klunga restauranger och gå dit. En av höjdarna den här resan var Schnizelbank i Heidelberg. Den hittade Ulrik på tripadvisor, precis intill där vi stod just då. Vi hade aldrig sett den inne på bakgatan annars, och den såg rätt sunkig ut så vi hade nog inte gått in utan rekommendationerna.
  • Planera så du är i en större stad på söndagen, mindre städer är helt stängda – eller välj ett trevligt hotell där det uttryckligen står att den egna restaurangen är öppen.
  • Diesel är billigare i de flesta europeiska länder än i Sverige – men se upp för de stora mackarna utmed autobahn, där kan den vara flera kronor dyrare per liter!
  • Vid navigering in och ut ur större städer – välj alternativet ”bästa väg” på gpsen om du har ett sådant alternativ. Vi väljer gärna att köra vackra vägar, men i städerna kan det innebära att vi får se långt fler villaområden än vi önskar.
  • Betalvägar är en annan sak att beakta. Vi växlar mellan att ställa in ”undvik betalvägar” och att tillåta dem beroende på var vi är. Den här gången råkade vi köra igenom tunneln i Rostock och fick betalar 4€, helt i onödan eftersom det finns en bro som till och med hade varit bättre för oss… Däremot blev det jättestor skillnad på restid i alperna när vi tillät betalvägar – de långa tunnlarna kostar ofta pengar och det är absolut värt att betala för att åka dem istället för pyttesmå serpentinvägar (fast det är mysigt att ta några serpentinvägar och få lite utsikt också, men det tar galet lång tid att ta sig framåt, vi hade en snitthastighet på 36 km/h i fyra timmar en av dagarna!)
  • Att promenera i städerna är mysigt. Är det så varmt som den här resan är barnpuder en bra sak att ha i handväskan. Det minimerar risken för skav både i skorna och på andra ställen. Vattenflaska i lagom storlek är också smart, och vi har gärna hatt på oss i solen. Jag som fotar en del tycker det är svårt med både solglasögon och keps, men min virkade blå hatt funkar bra. Vettiga skor är förstås också bra att ha.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *