Snabbsväng till Röros

Idag åkte vi skidor en stund på förmiddagen (och jag satte nytt hastighetsrekord, 56,2 km/h!) . Men framåt lunch började det blåsa och var inte alls behagligt, och vi tyckte vi hade åkt rätt mycket under veckan, så vi bestämde oss för att ge oss och göra något annat. Vi kollade runt lite och insåg att vi missat den guidade turen på myskoxhägnet. Däremot fanns norska världsarvsstaden Röros inom rimligt avstånd, ca 75 km bort. Vi åkte helt enkelt dit. Röros är en gruvstad som plundrats och bränts av svenskarna ett flertal gånger. Hela staden består av trähus, många från 1600-talet.

Här är två varianter på tak – den ena tätad med mossa, den andra med näver.

Inne i staden insåg vi att det var något slags jippo på gång. Efter lite efterforskande insåg vi att det är ett jättestort långlopp för hundspann som startar i staden. Om jag förstod det hela rätt är den längsta sträckan 600 km, och den kortare 400 km. Den senare är även nordiskt mästerskap för åttaspann.

Tyvärr var det inga hundspann ute och körde när vi var där, men vi såg massor med hundsläp med hundsläde på taket, och vi såg en hel del slädhundar. Jag kan tänka mig att det är action när de alla kör genom staden i starten!

Jag fingrade även på en fin anorak som jag skulle kunna rida i när det blåser hemma – men bestämde mig för att avstå. Den var lite för lång för att inte ha ridslitsar tyckte jag.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *