Roadtripp etapp 4

Efter att ha ätit frukost på ett kafé i Eltville körde vi vidare – nu rakt österut. Vi började med att köra ca 15 mil på autobahn, bland annat förbi Frankfurt am Main. För mig är den staden mest en flygplats – och det var lite roligt att vi körde på motorvägen när ett stort flygplan rullade över oss. Jag har ju flera gånger suttit i flygplan som kört just den sträckan över motorvägen, men aldrig sett det från motorvägshållet. Det är faktiskt rätt mäktigt!

Efter ett tag svängde vi av för att åter köra mindre vägar. När vi är ute och kör så här kör vi relativt lite på autobahn. Vi kan ta en bit på 10-15 mil någon gång då och då för att förflytta oss lite effektivare en bit, men sen svänger vi av igen. Det är ju mycket mer sannolikt att stöta på roliga grejer på det sättet. Precis när vi kört av den här gången hittade jag till exempel en choklad-outlet. Vi stannade och köpte några lyxiga praliner.

Dagens lunchstopp blev i medeltida universitetsstaden Bamberg. Rådhuset ligger mitt i ån. Jag tror Ulrik fick resans absolut bästa lunch i hans smak här – en långbakad grisskuldra med ett stort ben i. Köttet såg jättefint och mört ut, och till det fick han någon slags potatisknödel – som en kokt pomme duchesse ungefär. Vi gjorde ett lite längre stopp och promenerade en dryg timme efter maten i den fina äldre delen av staden.

Målet för etappen var Karlovy Vary i Tjeckien, eller Karlsbad som kanske är det mer kända tyska namnet på staden. Här hade vi bokat ett centralt hotell för två nätter, så dag fem på vår resa var alltså helt resefri. I en stad där det finns en hel del att se är det en stor fördel förstås, vi kan ströva runt i lugn och ro.

Karlovy Vary är en gammal kurort, uppbyggd kring de varma källor med naturligt kolsyrat minrealvatten som finns där. Centralt i staden är de fem kolonnaderna från olika tider. Hela staden är dessutom full av springbrunnar där du kan hämta vatten från källorna för att dricka. Det gäller bara att vara försiktig – vattnet håller över 60 grader! Överallt gick folk och sippade vatten ur de karaktäristska porslinsbägare som är speciella för staden. Traditionellt ska de vara platta till formen, ovala eller rektangulära, och ha ett sugrör i porslin. Sugröret gör att du kan gå och dricka på en gång, utan att spilla. Precis som folk gjort i hundratals år går fortfarande horder av människor på gatorna och sippar varmt mineralvatten ur dessa porslinsbägare (som är extremt kitschiga, vi lyckades faktiskt inte hitta någon vi kunde tänka oss att köpa…)

Stadens storhetstid var under slutet av 1800-talet och fram till första världskriget – trevligt för en jugendnörd som jag!

Denna skulptur är helt gjord av sand! Jag blev dock lite upprörd när jag såg ett litet barn sitta och gräva i fundamentet – och mamman stod och fotograferade.

Vi var inne på ett museum där stadens historia presenterades på ett intressant sätt. Särskilt kul tyckte vi att det var att få veta mer om kurortens framväxt och de olika behandlingar som erbjudits här under tiderna. Dåtidens läkekonst och kommersiella intressen har gått hand i hand i århundraden kan vi konstatera.

På muséet fanns det dessutom en utställning kurerad av tjeckiske jugendkonstnären Alphonse Muchas barnbarn. Hon hade samlat en hel del av sin morfars konst och visat hans mångsidighet. Mucha är ju en av mina favoriter (jag sa att jag var jugend-nörd va?) så den delen var förstås också kul att se. Dessutom hittade jag dessa flaskor i den lokala matvaruaffären. Jag köpte ett par – helt och hållet för flaskornas skull förstås! Jag hoppas att det är gott.

I staden såg vi dessutom något vi aldrig sett förr – en bitcoin-bankomat! Vi funderade lite på nyttan med en sån, och Ulrik konstaterade efter ett tag: Man skulle nog kunna kalla den för ”pengatvättmaskin” också.

Vi tog ett glas vin på den här bron över floden, med utsikt över storslagna Grand Hotel Pupp. Vi konstaterade att det storslagna i Grand Hotel lite förtas av namnet Pupp…

Middagen blev blandade tjeckiska rustika specialiteter  – kanske mer Ulriks matsmak än min, men ändå kul att prova på den lokala maten. Till efterrätt åt vi en utmärkt apfelstrudel med glass.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *