Lyxig lördagsfrukost – kalljästa ostfrallor

Jag hade tänkt baka ostfrallor igårkväll, men klockan hann bli rätt mycket innan jag var klar att sätta igång. Då fick jag en idé – jag testar att göra kalljästa frallor. Jag har aldrig gjort det innan, men det kommer göras igen. Det är snabbt och enkelt att göra degen på kvällen, och jag gjorde utbakningen snabb och enkel på morgonen också. Resultat – nygräddade ostfrallor till frukosten.

Jag gjorde ungefär så här:

50 g jäst
2 dl mjölk
3 dl vatten
1 tsk salt
2 msk brödsirap
riven ost, ca 150 g
mjöl

I och med att det ska kalljäsa värmer jag inte degspadet. Jag blandar alltså ut jästen med lite av mjölken och sen blandar jag i resten av mjölk och vatten. Sedan i med resten av ingredienserna och bearbeta degen – jag använder förstås min hushållsassistent. Därefter drar jag plast över bunken och sätter in i kylen – kvällens arbete är klart.

På morgonen gjorde jag enklast möjliga – upp med degen, knåda lite, rulla ut till en rulle och skär skivor. Jag gjorde dem lite för små tycker jag, det blev 20, jag ska nog sikta på 15 istället.

Jag lät inte frallorna jäsa på plåten, utan satte direkt in dem i ugn, 225 grader. Efter 14-16 minuter var de klara.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *