Flädersaft

Vi dricker inte mycket saft, men flädersaft kan vara väldigt gott och läskande på sommaren. Jag brukar alltid se till att ha flädersaft i frysen. Det innebär inte att jag gör saft varje år, utan kanske snarare varannat. Men i år var det dags, saften i frysen var nästan slut.

I år har jag ett par nyheter. Den första är att jag använde en del blodfläderblommor från min Black lace som jag satte förra året. Det blev bara fem stycken, och 40 vanliga vita, men det gav ändå en liten skillnad på färgen på den outspädda saften. På den utspädda syns ingenting. Jag hoppas att jag nästa gång jag gör saft kan öka andelen! Den andra nyheten var att jag bytte ut en del citron mot lime – mest för att jag hade gott om lime och dessutom gillar smaken. Det blev ingen stor skillnad av det heller, men ändå en liten variation.

Mitt recept:

plocka, rensa och skölj ca 45 blomklasar
varva i en bytta med ca 3-4 citroner (i år hade jag 2,5 citroner och 2 lime)
Koka upp 2 l vatten och 1,5 l socker
tillsätt 1 msk citronsyra i vattnet och slå det över blommor och citrus

Låt stå övertäckt i kylen ca 3 dygn
Sila och häll i byttor

Jag fryser in all saft i glassbyttor. Den blir såpass löst fryst att det går att ta en sked eller en gaffel och skopa upp is direkt ur byttan i ett glas. Slå vatten på och saften är klar och kyld direkt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *