Egen ketchup

Just nu har vi ett stort överflöd av tomater. Jag blev sugen på att göra egen ketchup. Jag brukar gärna köpa lite lyxigare varianter när det finns möjlighet, så det kändes lite roligt och spännande att försöka experimentera fram en egen variant. Tyvärr kom jag på i efterhand att det hade varit smart att mäta vad jag hällde i – men nåja, jag vet i alla fall på ett ungefär VAD det är i. Jag letade runt efter lite recept och konstaterade att de skiljer sig åt ganska mycket gällande både tillvägagångssätt och ingredienser. Jag bestämde att det betydde att jag kunde göra precis hur jag ville, så jag har inte följt något recept utan kokat ihop efter eget huvud och egna smaklökar. (och efter vad jag hade hemma)

Jag började med att halvera tomaterna, ta bort den där håra biten vid stjälken och lägga dem i en ugnsfast form. Sen kom jag på att jag skulle ta av min vita blus och ta på mig en tröja och ett förkläde. Sedan körde jag dem i ugnen 175 grader varmluft i 40 minuter. Jag tog ut dem och drog av skalen – det gick lätt med en gaffel.

Sedan fräste jag upp lök, hackad chili och vitlök en generös skvätt rapsolja. I det blandade jag några matskedar chipotlepasta och ungefär lika mycket tomatpuré och lät fräsa en stund. Sedan hällde jag i tomaterna och det tomatspad som blivit i ugnen. Jag kokade upp, sen tog jag av från spisen och mixade slätt. Jag använde stavmixer, det funkade alldeles utmärkt.

Därefter var det dags att smaksätta. Jag hällde i en skvätt ättika, en större skvätt balsamvinäger och några matskedar brunt rörsocker och en liten skvätt liquid smoke eftersom jag gillar den lite rökta smaken. Även chipotlepastan bidrar ju förstås till den. Jag smakade och justerade med lite mer socker och rätt mycket mer balsamvinäger. När jag var nöjd med smaken tog jag av ketchupen från plattan igen och passerade den genom en metallsil. I det här stadiet var det en ganska tunn och relativt slät tomatsås. Den hällde jag tillbaka i grytan och satte på spisen. Där fick den reducera sig till en lagom ketchupkonsistens. Det var intressant att se hur färg och även smak djupnade allt eftersom. Efter ett tag smakade jag av och saltade lite till, hällde i en liten skvätt ättika till och pressade dessutom ner två limeklyftor. När den hade bra konsistens, efter ungefär tre timmar, desinficerade jag glasburkar + lock med kokande vatten och hällde upp ketchupen. Det får nog bli korv och makaroner nu så jag kan smaka den i rätt sammanhang!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *